CDA-lijsttrekker Theuns na verlies: 'Het moet anders'

Michael Theuns van het CDA © Istock/L1
Het CDA staat voor de zware taak het vertrouwen van de Limburgse kiezer terug te winnen, na de optater die de partij woensdag kreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen. In Limburg verloren de Christendemocraten 4 van de 9 zetels.
Het CDA had het jarenlang voor het zeggen in Limburg, maar moet nu genoegen nemen met een vierde plek. Is de genadeklap nabij of kan de partij de neerwaartse spiraal nog doorbreken?
Volgens Theuns moet het anders bij de landelijke partijtop van het CDA. Kijk hieronder naar een interview met de Limburgse lijsttrekker:

BBB

De BoerBurgerBeweging is de overduidelijke winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Vanuit het niets haalt de BBB 18,5 procent van de stemmen. Door deze uitslag staat vast dat het Limburgse platteland het vertrouwen in het CDA resoluut heeft opgezegd. Was het CDA vier jaar geleden nog onmiskenbaar de grootste partij in onze provincie, nu is het CDA een van de grote groep middelgrote partijen in de Statenzaal. Dat zal voor een groot deel komen door het landelijk (stikstof-)beleid, maar ook in het Gouvernement heeft het CDA zichzelf geen dienst bewezen door de affaire-Vrehen.