Limburgse zorggroep helpt dementerenden beter slapen

Afbeelding ter illustratie
Hoe kunnen mensen met dementie beter slapen? Sevagram, Zuyderland en zorggroep Cicero ontwikkelden een slaapprotocol voor een betere nachtrust.
Op de Internationale Dag van de Slaap zijn de nieuwste hulpmiddelen aan medewerkers van zorgcentrum Aan de Bleek in Schinveld gepresenteerd. "We vinden dat het thema slaap ondergewaardeerd wordt in de ouderenzorg", zo zegt Nathalie Labrouche, directeur Innovatie van Cicero Zorggroep.

Lekker slapen

Samen met Zuyderland en Sevagram startte Cicero met het project Lekker Slapen in de Ouderenzorg. Voor mensen met dementie blijkt een goede nachtrust vaak moeilijk. "Dat komt doordat de pijnappelklier minder goed functioneert. Daar wordt het hormoon melatonine aangemaakt dat het slaapritme reguleert", vertelt ergotherapeute Bianca Miltenburg. "Daarom hebben we bijvoorbeeld een slaaprobot, die cliënten helpt om in slaap te vallen. Als mensen een versnelde ademhaling hebben, is het moeilijk om te rusten. De slaaprobot neemt dat ademritme over, maar schakelt dan een tandje lager. Als mensen dat ritme volgen, worden ze rustiger en vallen ze eerder in slaap."

Lichttherapie

Zuyderland testte eerder een lamp met daglicht, die ouderen moet helpen in het ritme van dag en nacht. "We zetten mensen in de ochtend of na de lunch voor de lamp. Dan wordt er een stofje aangemaakt in hun hersenen dat er voor zorgt dat ze in het dagritme komen. Als ze overdag niet te veel dutten, kunnen ze 's avonds ook beter slapen", aldus Miltenburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!