Julianakanaal bij Obbicht maandag weer open

De stremming op het Julianakanaal is in ieder geval verlengd tot en met maandag 6 maart. © Rijkswaterstaat
Vanaf maandag 12:00 uur is het Julianakanaal weer toegankelijk voor scheepvaartverkeer. De herstelwerkzaamheden aan de bouwkuip zijn dan afgerond.
De werkzaamheden aan de kuip duurden in totaal zo'n drie weken.

Snelheidsbeperking

Wel geldt voor het kanaal bij de damwand een snelheidsbeperking. Schepen mogen de damwand met maximaal 6 kilometer per uur passeren. "Vanuit veiligheidsoogpunt is het belangrijk dat de scheepvaart zich daaraan houdt", aldus Rijkswaterstaat. "Zoals voorafgaand aan de calamiteit zal er 24 uur per dag scheepvaartbegeleiding plaatsvinden."

Beschadigde damwand

Op 23 februari stroomde er plotseling water onder de damwand door. De bouwkuip liep toen vol met water. "Er is een steunberm van dekgrond aangebracht aan de binnenzijde van de bouwkuip", aldus Rijkwaterstaat. Die berm zorgt voor extra stabiliteit.

Verbreding Julianakanaal

De bouwkuip tussen Berg en Obbicht wordt gebruikt bij werkzaamheden om het Julianakanaal te verbreden. Het kanaal is onderdeel van de Maasroute. Deze wordt geschikt gemaakt voor grotere en diepere schepen.
Om de overlast voor scheepvaart te beperken stond de Sint Servaasbrug in Maastricht tijdelijk in de hoogstand. Vanaf maandag 12:00 uur wordt die maatregel ook weer opgeheven.