BBB grootste bij Waterschap: Waterbelang loopt leeg

De Maas en natuurgebied Eijsder Beemden. © iStock
De BoerBurgerBeweging is ook bij de Limburgse waterschapsverkiezing de grootste partij geworden. De nieuwkomer haalde 4 zetels in het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg.
Een definitieve uitslag kan het Waterschap nog niet geven, omdat er nog twee restzetels verdeeld moeten worden.

Waterbelangen

De negen lijsten van Waterbelang halen samen 8 zetels. Daarmee lijdt de CDA-spinoff een gevoelige nederlaag. Alhoewel het CDA officieel geen inbreng heeft bij de negen Waterbelang-lijsten, bestaan de kandidaten van Waterbelang vrijwel allemaal uit CDA-leden. Andere partijen in het bestuur van het waterschap spreken echter over kiezersbedrog. In een televisie-uitzending van Arjen Lubach kreeg deze omstreden constructie vorige week veel landelijke publiciteit.

Waterbelang

Vier jaar geleden werden de samenwerkende lokale Waterbelangen veruit de grootste bij de Waterschapverkiezing. Zij behaalden twee derde van alle stemmen; goed voor een absolute meerderheid van 14 zetels. De partij deed ook dit jaar met negen verschillende lijsten mee, verdeeld over de regio's in Limburg.

Nieuwe instroom PvdD

Water Natuurlijk is in de voorlopige uitslag tweede met 3 zetels, evenveel als Lokaal Limburg dat vier jaar geleden nog maar één zetel haalde. Nieuwkomer Partij voor de Dieren komt uit op twee zetels, net als de VVD. Voor 50Plus en de Algemene Waterschapspartij AWP is er in deze voorlopige uitslag één zetel.

Zetels

Er werd gestemd voor 26 van de 30 zetels in het bestuur van het Waterschap. De overige vier zetels worden ingekleed door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE). Beide organisaties krijgen twee zetels.
Vier jaar geleden kon er nog gestemd worden voor 21 van de 30 zetels.