Groen licht voor passagiersschip met Oekraïners in Mook

Stockfoto © iStock
De gemeenteraad van Mook en Middelaar heeft ingestemd met de komst van een passagiersschip aan de kade in Mook waar Oekraïense vluchtelingen opgevangen kunnen worden.
De politiek in Mook en Middelaar is blij met deze uitkomst, schrijft de Gelderlander. Dat werd donderdagochtend duidelijk tijdens de raadsvergadering.

Kritische vragen

Hoewel het voorstel unaniem aangenomen werd, klonken er ook kritische vragen. Zo deelden partijen de zorgen voor mogelijke overlast voor omwonenden. De aggregaten kunnen bijvoorbeeld voor stank- en geluidsoverlast zorgen. De partijen drongen daarom volgens de krant aan extra druk te leggen op Enexis voor het aansluiten van walstroom of schonere alternatieven.

Passagiersschip

Op het schip, van ongeveer 90 meter lang, 9,5 meter breed en 7,5 meter hoog, kunnen maximaal 100 Oekraïense oorlogsvluchtelingen opgevangen worden voor een periode van één tot anderhalf jaar. De verwachting is dat het schip eind april aan kan meren aan de kade, naast het haventje aan de Middelweerd.

Voorwaarden

Er zitten nog wel een paar voorwaarden aan de komst van het schip. Zo moeten de benodigde vergunningen van Rijkswaterstaat en de gemeente nog verleend worden en wil de gemeente nog zekerheid krijgen dat de kosten voor het realiseren van de opvang door het Rijk gecompenseerd worden.