Laatste dag voor testen op corona bij GGD'en

Coronatest bij de GGD © iStock
De GGD'en stoppen na vrijdag met het testen op corona. Sinds juni 2020 konden alle mensen met klachten bij de GGD terecht voor een coronatest.
Zorgminister Ernst Kuipers besloot vorige week dat het grootschalig testen op corona niet meer nodig is, omdat het geen toegevoegde waarde meer heeft. Wie na vrijdag nog een PCR-test wil, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland, moet naar een commercieel testbedrijf.

In de gaten houden

Wel blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnamen in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of besmettelijkere varianten van het virus worden opgespoord.

Tijdperk

"Na drie jaar is dit toch wel het symbolisch einde van een tijdperk. We hebben een stuk vlaai gegeten en de medewerkers bedankt voor hun inzet", zegt projectleider Maarten Peeters namens de GGD Limburg-Noord. Bij de teststraat werden in al die jaren 985.000 testen afgelegd, zo becijferde de GGD.

Nooit saai

Voor Michiel Stevens was het ook een drukke en bizarre periode. Hij was een van de eerste medewerkers in de teststraat. Saai vond hij het werk nooit. "Het was volle gas gaan. Maar het was wel dankbaar werk om mensen gerust te stellen, want het was soms toch wel een nare ervaring, die achteraf meestal ook wel weer meeviel."

Vaccinatielocaties

De GGD houdt de vaccinatielocaties wel geopend, hoewel de minister heeft besloten dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe prikronde tegen corona komt. Wel kunnen mensen met een hoog medisch risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist nog een extra herhaalprik krijgen. Mensen van 12 jaar en ouder die nog helemaal geen coronavaccinatie hebben, of bijvoorbeeld hun herhaalprik nog niet lieten zetten, kunnen ook nog steeds naar de GGD.
In Venlo sluit de testlocatie vrijdag om 12:00 uur. Aan het einde van de dag zijn alle testlocaties in Nederland dicht.