Roermond telt voor het eerst centraal de stemmen

In Sportcentrum Swalmen zijn donderdag voor het eerst centraal de stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen van de gemeente Roermond geteld.
Dat begon om 08:00 uur. Het grote verschil met andere jaren, toen er decentraal werd geteld, is dat bij centraal tellen daadwerkelijk begonnen wordt na het sluiten van de stembureaus.

Centraal tellen

Woensdagavond begonnen die stembureaus in de gemeente wel al met het tellen van kiesgerechtigden. Dat deden zij door het aantal geldige stempassen, kiezerspassen en volmachtbewijzen na te gaan. Ook telden zij de stemmen op per partij. De resultaten zijn opgeschreven in een proces-verbaal en naar de gemeente gebracht.
In Swalmen, de volgende ochtend, is het gemeentelijk stembureau begonnen om ook op kandidaatsniveau te tellen. Projectleider Catelijne Brüll zei eerder te verwachten dat tegen 19:00 uur alle stemmen verzameld zijn.

Binnenkort misschien wel verplicht

Waarom er voor het eerst voor deze techniek is gekozen? De gemeente Roermond meent dat dit binnenkort door de wet verplicht gaat worden. Op deze manier kunnen ze dus alvast een draaiboek maken voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Projectleider Brüll: "We zijn serieus aan het oefenen. Het gaat goed. Het was even in het begin even starten met wat hiccups. Maar we hebben heel gemotiveerde tellers."

Minder gestemd

Landelijk werden deze verkiezingen de grootste opkomst sinds 36 jaar vastgesteld. In Roermond was dat echter niet het geval: de opkomst was lager dan vier jaar geleden. Volgens waarnemend burgemeester van Roermond Onno Hoes is daar geen duidelijke verklaring voor. "We hebben verkiezingen gehad voor de gemeenteraad vorig jaar. Daar is een college uit gekomen dat hard aan het werk is." Hoes meent dat mensen toen goed hebben nagedacht over wat ze willen bereiken met de eigen gemeente. "Ze zijn daardoor misschien wat minder bezig geweest met hoe het zit met water en de provincie."