'We staken om een zorginfarct te voorkomen'

Stakend ziekenhuispersoneel in Zuyderland Medisch Centrum © L1 (Achille Prick)
Naar schatting 700 werknemers in de vier Limburgse ziekenhuizen Zuyderland, VieCuri, het Sint Jans Gasthuis en het Laurentius Ziekenhuis hebben donderdag het werk deels neergelegd.
Ze eisen per direct een loonsverhoging van 10 procent.

Loonsverhoging

Werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) wil zelfs 13 procent beloven, maar dan in stukjes tot en met september volgend jaar. "Maar dat is niet voldoende, wij lopen op dit moment achter en hebben nu die loonsverhoging nodig", zegt Marc Quaedackers, anesthesiemedewerker in het Zuyderland in Sittard. "De werkgevers zeggen dat ze hogere kosten hebben en ons niet meer kunnen geven op dit moment, maar mijn kosten lopen ook op."

Academische ziekenhuizen

Wat ook steekt, is dat de werknemers in de vier ziekenhuizen doorgaans minder verdienen dan het personeel in het academische ziekenhuis MUMC+ in Maastricht. Academische ziekenhuizen vallen onder een andere cao. "Maar de mensen doen hetzelfde werk", zegt Stephan Prinsen, GGZ hulpverlener in het Zuyderland en ook actief voor vakbond NU'91. "De verschillen lopen op tot wel 500 tot 700 euro per maand. Dat is veel."

Ziekteverzuim

IC-verpleegkundige Marianne Drenth werkt al 40 jaar in het ziekenhuis in Sittard. "We hebben weleens eerder gestaakt, maar nu is het wel een unieke situatie. We zitten met een ziekteverzuim van 20 procent, dus er wordt steeds vaker een beroep op je gedaan. Ook in je vrije tijd. Of je kan komen werken omdat er te weinig mensen zijn. Je krijgt soms bijna dagelijks een telefoontje."

Ander werk

Marianne weet dat veel mensen dat uit collegialiteit doen, maar ze ziet ook dat daardoor nog meer collega's uitvallen. "Ze vallen uit vanwege de werkdruk en het overwerk. Of ze gaan simpelweg ander werk doen, omdat ze elders hetzelfde of meer kunnen verdienen, maar dan zonder overwerk."

Zorginfarct voorkomen

Wat Marianne betreft is deze staking dan ook bedoeld om een echt zorginfarct te voorkomen. "Als er niets gebeurt om deze neerwaartse spiraal te doorbreken, dan stort de boel echt volledig in en kun je het ziekenhuis straks sluiten."

Zorgakkoord

De werkgevers hebben al eerder laten weten dat ze niet tegemoet te kunnen komen aan de wens om de lonen in een klap met 10 procent te verhogen. Naast de hogere kosten hebben ze in het Zorgakkoord ook beloofd om de zorg te moderniseren en te verduurzamen. Dat kost ook geld. En de minister wil ze daar aan houden.

Financiële grens

NVZ-voorzitter Ad Melkert liet woensdag in De Telegraaf al weten dat de ziekenhuizen, met het bod dat nu op tafel ligt, ruim over de grens van de financiële mogelijkheden gaat. Daarbij roept hij Den Haag op dat er geld bij moet in de zorgsector. "Anders vallen er ziekenhuizen om", aldus Melkert. "Veruit de meeste ziekenhuizen hebben geen mogelijkheden om loonstijgingen zelf te dragen", aldus het St. Jans Gasthuis in Weert. Een situatie waar het VieCuri in Venlo zich in herkent. "En daarom doet onze Raad van Bestuur een dringende oproep aan de overheid om financieel bij te springen." Ook bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is de roep om extra geld vanuit Den Haag er. "We vinden dat de minister en de zorgverzekeraars hier ook een grote verantwoordelijkheid in hebben."
De bonden hebben al aangekondigd in april en mei opnieuw een dag het werk terug te brengen tot een zondagsdienst als de werkgevers niet over de brug komen.