Autoriteiten weten nog niet waar vervuiling Maas ontstond

Water uit de kraan. © iStock
Het is nog onduidelijk hoe het bestrijdingsmiddel terbutylazine onlangs in onaanvaardbare concentraties in de Maas terecht is gekomen.
Rijkswaterstaat heeft contact over de vervuiling gehad met de autoriteiten in Wallonië, maar zij weten nog niet waar de stof vandaan komt, laat de waterbeheerder weten.

Drinkwater

Omdat in het water dat in Zuid-Limburg ons land binnenstroomt een te hoge concentratie werd gemeten, legden drie Nederlandse drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken, tijdelijk de inname van het rivierwater stil.
Zowel het Limburgse waterbedrijf WML als de waterbedrijven Dunea en Evides namen sinds vorige week vrijdag maatregelen om te voorkomen dat water met een te hoge concentratie van het onkruidbestrijdingsmiddel in hun voorraad terecht zou komen. "Wij hebben daarom afgelopen weekend een innamestop gehad", vertelt een woordvoerder van WML. Sinds dinsdagochtend haalt het bedrijf weer water uit de rivier. De drinkwaterproductie is niet in gevaar geweest.

Problemen voorbij

Inmiddels zijn de problemen voorbij, want uit metingen blijkt dat de concentratie van de ongewenste stof weer onder de norm is. Volgens Rijkswaterstaat is "slechts korte tijd een piekconcentratie gemeten", van 2,3 microgram per liter. De 'alarmgrens' ligt op 1 microgram per liter. Zo'n concentratie is sinds 3 maart meerdere keren gemeten bij Eijsden, waar de rivier Nederland binnenstroomt.
Terbutylazine wordt gebruikt in de maïsteelt en is schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Het kan niet uit het rivierwater worden gefilterd en komt uiteindelijk dus in zee terecht, zij het sterk verdund.

Niet de eerste keer

Vervuiling van het Maaswater komt vaker voor. Dunea noemde de kwaliteit van het oppervlaktewater eerder deze week "een ondergeschoven kindje". Dat is nu nog vooral een milieuprobleem, maar het kan op termijn ook een juridisch probleem worden. Over drie jaar moet al het oppervlaktewater en het grondwater in de EU namelijk voldoen aan de Europese normen voor schoon en gezond water. Die staan in de zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW) en hebben een wettelijke status.
Rijkswaterstaat wijst er op zijn website op dat de KRW niet vrijblijvend is. "Lidstaten moeten uiterlijk in 2027 de doelen voor schoon en gezond water hebben gehaald of op zijn minst alle maatregelen hebben genomen om dat mogelijk te maken. Bij het niet halen van deze doelen kan de Europese Commissie forse boetes opleggen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!