Vernieuwde kerk Voerendaal wordt multifunctioneel centrum

De eyecatcher van de Sint Laurentiuskerk in Voerendaal wordt tijdens de verbouwing zorgvuldig naar beneden gehaald. © Sam Verbeek
De vernieuwde Sint Laurentiuskerk in Voerendaal moet een duurzaam multifunctioneel centrum worden.
Dat meldt ZO-NWS. Op het terugplaatsen van het orgel na, komt zondag een einde aan een jarenlange verbouwing. Met behulp van gemeentesubsidies is verbouwing mogelijk gemaakt en tijdens de werkzaamheden hoefde de kerk niet aan eredienst onttrokken te worden.

Zonnepanelen

Bij de nieuwe plannen die in 2017 tot stand kwamen, stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo is er vloerverwarming geïntroduceerd, zodat kerkbezoekers tijdens de missen geen kou hoeven te lijden. Bovendien is de kerk met de gemeente in gesprek om zonnepanelen op het dak te realiseren.

Octavia Molea

Daarnaast heeft Voerendaal rekening gehouden met de kerk in Kunrade die aan de eredienst onttrokken werd, met een fusie tot gevolg. De kerk in Kunrade werd opgesierd met kunstwerken van Octavia Molea. Om de parochianen van Kunrade zich thuis te laten voelen in Voerendaal, krijgen die kunstwerken een plekje in de gerestaureerde Kerk. Daarnaast wordt ook de manier van missen vieren in Kunrade geïntroduceerd in Voerendaal. Namelijk met stoelen rondom het altaar.

Vergaderen

Ook speelt de kerk in Voerendaal in op gastvrijheid. Zo krijgen kerkbezoekers na iedere zondagmis de mogelijkheid om koffie te drinken. Dat doen ze in een nieuwe multifunctionele ruimte in de kerk. Er kan ook in die ruimte worden vergaderd, maar de ruimte kan ook dienen als locatie voor bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst.
Zondag is de officiële heropening van de kerk. De mis wordt opgevoerd door emeritus-pastoor Harrie Brouwers. Daarnaast wordt de viering opgesierd met een sacrale dans door Ineke Huisman.