Enorme overwinning BBB in Limburg; CDA gehalveerd

Gouvernement in Maastricht. © iStock
Alle stemmen zijn geteld. Daarmee is de definitieve uitslag binnen: De BoerBurgerBeweging is de overduidelijke winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Vanuit het niets haalt de BBB 18,5 procent van de stemmen.
Door deze uitslag staat vast dat het Limburgse platteland het vertrouwen in het CDA resoluut heeft opgezegd.

Kiezer straft CDA af

Was het CDA vier jaar geleden nog onmiskenbaar de grootste partij in onze provincie, nu is het CDA een van de grote groep middelgrote partijen in de Statenzaal. Dat zal voor een groot deel komen door het landelijk (stikstof-)beleid, maar ook in het Gouvernement heeft het CDA zichzelf geen dienst bewezen door de affaire-Vrehen.

Proteststem

De BBB lijkt ook een belangrijk deel van de Limburgse proteststem te hebben gekregen. Vier jaar geleden kreeg Forum voor Democratie nog de steun van veel kiezers die hun vertrouwen in de gevestigde orde hadden verloren. Die kiezers hebben inmiddels ook hun rug gekeerd naar de partij van Baudet. FvD houdt slechts één zetel van de zeven over. Een deel hiervan vestigt nu hun hoop op JA21, maar toch lijkt BBB ook te profiteren van de ineenstorting van Forum voor Democratie.

PVV

In een prognose leek eerder de PVV nog de grootste partij van Limburg te worden. Dat is niet gelukt, de beweging van Wilders blijft steken op een tweede plek en verliest één zetel ten opzichte van 2019. De PVV heeft dus niet geprofiteerd van de ineenstorting van FvD. Toch deed de partij het goed in de grote steden als Heerlen, Venlo en Sittard-Geleen.

Coalitie

Met deze uitslag lijkt een coalitie over rechts de meest logische keuze. Een college van Gedeputeerde Staten zou kunnen worden gevormd met BBB, PVV, VVD én CDA. Want ook al heeft de Limburgse kiezer zich duidelijk uitgesproken, de kans is aanzienlijk dat het CDA na deze oorwassing opnieuw in het provinciebestuur terechtkomt.

Extraparlementair

Aan de andere kant heeft Limburg de afgelopen jaren ook uitgebreide ervaring opgedaan met een extraparlementair college. Vier jaar geleden werd daarvoor gekozen, en ook toen dat college door de affaire-Vrehen opstapte kwam er een provinciebestuur dat niet leunde op een doortimmerd coalitieplan. De komende maanden zal duidelijk worden, hoe het Limburgs provinciebestuur vorm zal krijgen.