Stemmen hoeft geen gedoe te zijn ook al ben je blind

Herman Evers uit Limbricht brengt zijn stem uit in een inclusief stembureau in Sittard. © L1 (Peter Beeker)
Herman Evers (66) uit Limbricht is blind en gaat altijd stemmen. "Het is geen gedoe als je tenminste bij een inclusief stembureau terecht kunt."
Eerlijk is eerlijk. Herman Evers heeft zich bij de gemeente Sittard-Geleen sterk gemaakt om er voor te zorgen dat mensen met een beperking zo eenvoudig mogelijk hun stem kunnen uitbrengen. Inclusieve stembureaus zijn er in verschillende gemeentes in Limburg, maar lang niet overal.

De Oase

Herman Evers: "Dat heeft natuurlijk met geld te maken. Een soundbox en een kiesmal zijn aanpassingen die best duur zijn." Burgemeester Hans Verheijen is blij dat burgers met een beperking naar gemeenschapshuis De Oase in Sittard kunnen gaan. "Een inclusief stembureau is niet vanzelfsprekend. We zetten ook een stemtaxi in om kiezers uit deze doelgroep gratis naar dit stembureau te brengen."

Soundbox

Herman Evers neemt plaats achter een tafel en zet de soundbox aan. Op de koptelefoon hoort hij de namen van kandidaten, partijen en waar hij ze kan vinden op de kiesmal. "Onder de kiesmal ligt het stembiljet. Het is een soort braille-plank met gaatjes waar ik met mijn vingers over voel en een potlood op het goede plekje zet om mijn keus te maken. Het is een rood potlood toch?"

Knipoog

"Ik kan kijken als de beste maar ik zie niks", zegt Herman Evers. Zijn zichtvermogen is ongeveer nog drie procent. "Zwaar op de hand moet je niet zijn als je blind bent. Ik sta met een knipoog in het leven." Toen hij zich bij binnenkomst moest legitimeren, checkte hij voor de grap bij de medewerkster van het stembureau of hij niet per ongeluk zijn creditcard liet zien.

Onafhankelijk

Zonder inclusief stembureau wordt het moeilijk voor mensen met een beperking volgens burgemeester Hans Verheijen, ook al kun je iemand machtigen. "Dat zou betekenen dat mensen als Herman Evers altijd iemand nodig hebben om een stembiljet in te vullen. Dan weet je nooit zeker of het eerlijk gaat. Wij streven er naar dat iedereen onafhankelijk zijn stem kan uitbrengen als hij of zij dat wil."