Opfrisser: dit zijn de regels in het stemhokje

Stockfoto © iStock
Stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen is niet iets dat je iedere dag doet, maar woensdag 15 maart kan het wél. Alleen, hoe werkt dat stemmen ook alweer?
Dit zijn de regels en belangrijkste weetjes:

Wat neem je mee?

Check voordat je het stembureau binnenwandelt even of je alles bij je hebt om te mogen stemmen. Dat houdt in:
- Een geldig identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
- De twee stempassen die per post naar je zijn verstuurd; één voor de Provinciale Statenverkiezingen en één voor de waterschapsverkiezingen.

Het stemmen

Als je bovenstaande benodigdheden bij je hebt, kun je je melden bij een stembureau in jouw gemeente. Daar laat je jouw identiteitsdocument en de stempassen zien. Als dat in orde is, krijg je twee stembiljetten én het rode potlood. Vervolgens mag je naar stemhokje lopen om daar te gaan stemmen.

Rode potlood

Op beide stembiljetten kleur je met het rode potlood het rondje in van de persoon op wie je wilt stemmen. Heb je het verkeerde rondje ingekleurd of iets op het biljet gekrabbeld? Dan is je stem ongeldig als je het biljet inlevert. Dan telt deze alleen voor de berekening van de opkomst. Wil je wél een geldige stem uitbrengen? Dat kan dan nog steeds. Elke kiezer mag één keer een nieuw stembiljet vragen aan de leden van het stembureau. Het is ook mogelijk om een blanco stem uit te brengen, dan vul je gewoonweg niks in en telt je stem alleen mee voor de berekening van het opkomstpercentage.

Geheim

De stemming is geheim. De stemhokjes zijn zo ingericht dat niemand kan zien op wie je stemt. Dat betekent ook dat er niemand bij jou in het hokje mag staan op het moment dat je je stem uitbrengt. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen geholpen worden tijdens het stemmen.

Stemfie

Een selfie waarop te zien is dat je stemt. Dat mag! Je stem kan achteraf ook niet ongeldig worden verklaard als je een fotootje hebt geschoten van je roodgekleurde rondje. De Kiesraad benadrukt wel dat een kiezer bij het gebruik van een camera in het stemlokaal moet zorgen dat het stemgeheim van andere kiezers gewaarborgd blijft.

Opvouwen

Tevreden met je ingevulde stembiljetten? Dan vouw je ze zo op dat niemand je keuze kan zien en stop je de stembiljetten in bijbehorende stembus. Er is één stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en één voor de waterschapsverkiezingen.

Waar moet je op stemmen?

Nu weet je hoe je moet stemmen, maar heb je nog geen idee op wie? Dan kun je de stemhulp van Kieskompas raadplegen. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).