Vrijspraak voor twee Roermondse terreurverdachten

Vrouwe Justitia © Istock
De rechtbank op Schiphol heeft dinsdag negen mannen vrijgesproken, waarvan twee mannen uit Roermond. De mannen werden ervan verdacht dat ze zich in een garagebox in Eindhoven voorbereidden op een terroristische aanslag.
Ze werden in september 2021 opgepakt.
Tegen Marwan M. uit Roermond en Mohammad G., allebei 27 jaar oud, eiste het Openbaar Ministerie vier en drie jaar cel. Justitie had tegen zeven andere verdachten vrijspraak geëist, ook hier zat een man uit Roermond bij. Tijdens een lockdown in 2021 trainden ze in een garagebox, omdat sportscholen vanwege corona dicht waren.

Elkaar opjutten

Tijdens de trainingen zouden M. en G. de anderen hebben opgejut. De rechtbank sprak hen echter ook vrij. Verdachten en hun familie en vrienden vielen elkaar na de uitspraak uitgebreid om de hals.

Hechte vriendengroep

Volgens de rechtbank blijkt uit niets wat de intentie was van de verdachten. "U heeft zich wel lange tijd en intensief verdiept in IS-propaganda en -retoriek, maar niet is gebleken dat daardoor een radicaliseringsproces bij u heeft plaatsgevonden." De rechtbank verder: "Een hechte vriendengroep kan niet meteen als terroristisch samenwerkingsverband worden aangemerkt."

IS-filmpjes

De groepsleden, tussen 19 tot 32 jaar oud, bekeken samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen en spraken over aanslagen. Wapens of explosieven zijn alleen niet gevonden. Ook waren er volgens de rechtbank geen concrete plannen of data voor een aanslag. Er zijn op hun telefoons of in hun omgeving ook geen aanwijzingen gevonden dat ze daadwerkelijk de intentie hadden om een aanslag te plegen. De mannen ontkenden zelf ook dat ze serieus bezig waren met een aanslag. Ze erkenden foute opmerkingen te hebben gemaakt, maar dat zou puur in een "jolige en grappende sfeer" zijn geweest.

Geen snode plannen

De advocaat van de hoofdverdachte noemde de vrijspraak terecht. "Het is fijn dat de rechtbank heeft vastgesteld dat cliënt en de anderen geen snode plannen hadden."