Veel poliklinieken donderdag gesloten door ziekenhuisstaking

Het Sint Jans Gasthuis in Weert © Fer Traugott
Het Zuyderland, VieCuri, Sint Jans Gasthuis en Laurentius Ziekenhuis staken donderdag 16 maart 24 uur lang voor een betere cao. De ziekenhuizen werken die dag alsof het een zondag is, waardoor in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.
Het Maastricht UMC+ staakt donderdag niet, omdat universitaire ziekenhuizen onder een andere cao vallen.

Zuyderland

In het Zuyderland draaien in totaal 33 afdelingen tijdens de stakingsdag een zondagsdienst. Alle poliklinieken en functieafdelingen zijn fysiek gesloten en telefonisch niet bereikbaar, net zoals de (externe) bloedpriklocaties. De spoedzorg en oncologische behandelingen zoals chemotherapie gaan wel door.

VieCuri

Ook in het VieCuri wordt er afgeschaald, maar in mindere mate. Zo blijven de poliklinieken in zowel Venlo als Venray open, waardoor de meeste spreekuren doorgaan. Met name geplande operaties, onderzoeken en afspraken zoals voor foto's en bloedafname worden verzet. Wel zijn alle Regiopoli’s (Panningen, Horst en Reuver) en bloedpriklocaties gesloten. Een uitzondering zijn de spoedverwijzingen om bloed te prikken op de ziekenhuislocaties in Venlo, Venray en PanSana in Panningen.
Al opgenomen patiënten en patiënten die acute zorg nodig hebben worden altijd geholpen. Ook gaan oncologische operaties en operaties bij kinderen onder de 17 jaar door. Net zoals chemotherapie, fertiliteitsbehandelingen en dialyse.

Sint Jans Gasthuis

Ook in het Sint Jans Gasthuis wordt er niet op iedere afdeling gestaakt waardoor de meeste poliklinieken geopend zijn. Afspraken om bloed te prikken gaan donderdag voor zowel het priklaboratorium in het ziekenhuis als voor de priklocaties in de regio door. Afspraken voor röntgen- of ander beeldvormend onderzoek worden verzet. Zorg voor opgenomen patiënten, oncologische- en spoedzorg gaan altijd door.

Laurentius Ziekenhuis

Alle poliklinieken van het Laurentius Ziekenhuis zijn donderdag gesloten, waardoor veel afspraken komen te vervallen. Net zoals in de andere ziekenhuizen gaat de spoedzorg wel door.