WML hervat inname Maaswater na korte stop vanwege vervuiling

Water uit de kraan. © iStock
Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) haalt sinds dinsdag weer water uit de Maas. Afgelopen weekend werd er een korte innamestop ingesteld vanwege vervuiling van het Maaswater.
Aanleiding was een meting van Rijkswaterstaat dichtbij de grens met België.

Tebutylazine

In het Maaswater werd daar het onkruidbestrijdingsmiddel tebutylazine aangetroffen. Die stof wordt gebruikt in de maïsteelt en is schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Over de bron van de vervuiling is niks bekend.

Innamestop

"Wij hebben daarom afgelopen weekend een innamestop gehad", vertelt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf. "De stof heeft ons innamepunt al gepasseerd." Daarom haalt WML sinds dinsdagochtend weer water uit de rivier. Dat gebeurt in Heel.

Zuid-Holland

Drinkwaterbedrijf Dunea, actief in het westen van Zuid-Holland, besloot vanwege de vervuiling over te schakelen op water uit de rivier de Lek. "De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel", laat Dunea weten.

Terugkerend probleem

Vervuiling van het Maaswater is een probleem dat vaker voorkomt. Dunea wijst erop dat de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater door verontreinigingen vanuit de landbouw en de industrie niet voldoet aan de Europese normen. "Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewater een ondergeschoven kindje", zegt directeur Wim Drossaert daarover in een verklaring. "Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte."