Teruglezen: Alle stemmen geteld, definitieve uitslag bekend

Een stembus wordt omgekiept © ANP
Na een felle campagne is Limburg woensdag naar de stembus gegaan voor een nieuwe Provinciale Staten, een nieuw bestuur van het Waterschap en uiteindelijk ook een nieuwe Eerste Kamer. De stemmen zijn geteld en de BBB heeft een grote overwinning behaald.
Vanuit het niets haalt de BoerBurgerBeweging 18,5 procent van de stemmen.

12:20 uur - Extra uitzending L1mburg Centraal

Om 13:00 uur is er een extra uitzending van L1mburg Centraal over de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezing. Daarin wordt de uitslag geduid en vooruitgeblikt op mogelijke coalities. Kijk de extra uitzending op L1 TV of 1Limburg.

12:15 uur - BBB wint in Weert, FvD lijdt verlies

Ook de uitslag van de laatste Limburgse gemeente is binnen. In Weert is de BoerBurgerBeweging de grootste partij met 19,2 procent van de stemmen, gevolgd door GroenLinks met 15,8 procent. Het grootste verlies binnen de gemeente Weert was voor Forum voor Democratie. Maar liefst 13,5 procent van de stemmers verloor de partij tegenover 2019.

08:27 uur - BBB aan kop in Simpelveld

De BoerBurgerBeweging heeft ruimschoots de meeste stemmen gekregen in Simpelveld. 22,8 procent van de stemmen ging naar de partij, terwijl de grootste partij in 2019, CDA, 18,4 procent van hun stemmers verloor.

08:00 uur - Echt-Susteren komt met uitslag in de ochtend

Ook de uitslag in Echt-Susteren is in de ochtend bekendgemaakt. De BBB is de grootste partij, gevolgd door PVV. CDA leverde stemmen in, maar staat nog steeds op een derde plek.

06:12 uur - Eerste prognose binnen: BBB de grootste, samen met combinatie PvdA/GL

Inmiddels is ruim 85 procent van de stemmen geteld en is er een eerste voorlopige prognose gemaakt. De BoerBurgerBeweging heeft volgens de prognose 15 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks, dat eveneens 15 zetels heeft behaald, voorlopig de grootste geworden. De VVD komt volgens de prognose uit op 10 zetels.

05:14 uur - Coalitie verliest breed, vooral klappen voor CDA en VVD

De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie verliest over de hele linie stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, blijkt uit cijfers van de ANP Verkiezingsdienst. Op basis van ruim 80 procent van de getelde stemmen krijgen binnen de coalitie vooral het CDA en de VVD electorale klappen te verduren.

4:40 uur - Bijna alle uitslagen zijn bekend

De stemmen zijn bijna allemaal geteld. Alleen in Echt-Susteren, Weert en Simpelveld zijn op dit tijdstip nog geen uitslagen bekend. Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen tot dusver.

4:30 uur - Ook Gennep komt met uitslag

Diep in de nacht kwam ook Gennep met de verkiezingsuitslag. De BBB werd de grootste, het CDA en Forum leverden flink in.

4:25 uur - CDA meer dan gehalveerd in Horst aan de Maas

Zoals in zoveel plattelandsgemeenten krijgt ook in Horst aan de Maas het CDA een gevoelige klap. De BBB is ook hier de grootste.

4:20 uur - PVV moet BBB voor zich dulden in Sittard-Geleen

De BBB heeft de PVV verdrongen als grootste partij in Sittard-Geleen.

4:13 uur - Enorme overwinning BBB maar CDA blijft machtsfactor

De BoerBurgerBeweging is de overduidelijke winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Vanuit het niets haalt de BBB zo'n 18 procent van de stemmen.
Dat is tenminste de voorlopige uitslag nadat driekwart van de stemmen is geteld. Door deze uitslag staat vast dat het Limburgse platteland het vertrouwen in het CDA resoluut heeft opgezegd.

4:03 uur - BBB veruit grootste in Venray, CDA levert flink in

De BoerBurgerBeweging is de grootste partij van Venray. Meer dan een kwart van de stemmen ging naar de nieuwkomer: 28,4 procent.

3:53 uur - PVV blijft met voorsprong de grootste in Kerkrade

De PVV heeft in Kerkrade op de meeste stemmen kunnen rekenen. De BBB komt op de tweede plek binnen.

3:30 uur - Ministerie: 'Tellen mag tijdelijk gestaakt worden'

Het tellen van de stemmen gaat zo moeilijk dat het ministerie van Binnenlandse Zaken instructies heeft verspreid voor gemeenten die het tellen tijdelijk willen staken. Als de tellers te moe zijn, mag de burgemeester besluiten om het tellen tijdelijk te staken. De gemeente moet dan wel aan een aantal eisen voldoen, blijkt uit een e-mail die het ministerie rond 02.30 heeft verstuurd en het ANP in handen heeft. Zeker één gemeente (Diemen) heeft naar aanleiding van de instructie besloten om donderdag verder te gaan met het tellen.
Eigenlijk is het de bedoeling dat de tellers in ieder geval vaststellen hoeveel stemmen er op iedere lijst zijn uitgebracht. Dit zijn ook de gegevens waar de prognose van ANP op wordt gebaseerd. Toch blijkt uit de instructie van het ministerie dat daarvan afgeweken kan worden, omdat de gemeente niet is "gehouden tot het onmogelijke". Het belangrijkste is dat de telling zorgvuldig verloopt, benadrukt het ministerie.
Als op bepaalde stembureaus niet verder geteld kan worden, moet een proces-verbaal opgemaakt worden waarin in ieder geval staat hoeveel geldige stempassen zijn binnengekomen, hoeveel geldige volmachten er zijn en hoeveel geldige kiezerspassen er zijn, aldus de mail. Alle zogenoemde stembescheiden (waaronder de stempassen en de stembiljetten) moeten verzegeld en beveiligd naar de gemeente gebracht worden.
Verschillende gemeenten hebben al laten weten dat ze van plan zijn om de telling op te schorten omdat de tellers te moe zijn, schrijft het ministerie. Ze moeten het tellen donderdag hervatten. Dat hoeft niet per se dezelfde ploeg te zijn als op woensdag heeft geteld.

3:28 uur - PVV weer de grootste in Stein, BBB op tweede plek

De PVV is in Stein wederom als grootste partij uit de bus gekomen. De partij van Geert Wilders kreeg zelfs 0,1 procent meer stemmen en verstevigde de koppositie met 17,6 procent.

2:40 uur - BBB grootste zonder monsterzege in verdeeld Roermond

Met nog geen 13 procent van de stemmen is de overwinning van de BBB in Roermond relatief pover.

2:26 uur - PVV pakt koppositie in SP-bolwerk Heerlen

De PVV is de grootste partij in Heerlen. De stad was jarenlang een SP-bolwerk, maar is nu van de koppositie verdrongen door de PVV.

2:20 uur - PVV opnieuw de grootste partij in Brunssum

De PVV is wederom in de gemeente Brunssum de grootste partij geworden. De partij van Geert Wilders kreeg 19,5 procent van de stemmen.

2:16 uur - PVV blijft grootste partij in Venlo

De PVV is nog steeds de grootste partij in Venlo. In de thuisstad van voorman Geert Wilders kon de partij rekenen op 14 procent van de stemmen, 0,7 procent minder dan vier jaar gelden.

1:54 uur - Ook in Maasgouw is BBB de grootste

De BoerBurgerBeweging is in Maasgouw de grootste partij geworden. De BBB kreeg 19 procent van de stemmen.

1:45 uur - Ook Valkenburg steunt BBB-opmars

In Valkenburg aan de Geul is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste. De partij krijgt 18,1 procent van de stemmen. De VVD boekt ook winst in de Geulstad. De PVV blijft gelijk en krijgt 11,5 procent van de stemmen.

1:30 uur - BBB wint ook in Beekdaelen, PVV tweede

In Beekdaelen is de BoerBurgerBeweging met 21,8 procent van de stemmen de grootste partij geworden. De nummer twee, de PVV, leverde vrijwel niets in. De partij van Geert Wilders kreeg 12,1 procent van de stemmen.

1:19 uur - PVV nog steviger in het zadel in Landgraaf

De PVV is opnieuw de grootste in Landgraaf, en bijna twee keer zo groot als BBB.

1:10 uur - Hoekstra: 'Nederlaag CDA is buitengewoon bittere pil'

De grote nederlaag voor het CDA bij de provinciale verkiezingen is "een buitengewoon bittere pil", zegt partijleider Wopke Hoekstra. Omringd door zijn christendemocratische collega-ministers sprak de vicepremier van 'een aardverschuiving' in de politiek.
Nieuwkomer BBB stevent op grond van exitpolls af op een monsterzege, die met name ten koste lijkt te gaan van het CDA. Op basis van de eerste exitpolls haalt de partij in de senaat 5 zetels, een verlies van 4.
"Op ons allemaal, ook op mij, op de bewindspersonen, de Kamerfractie rust een grote verantwoordelijkheid om het vertrouwen weer terug te winnen", zegt Hoekstra. De partij moet dat doen "via inhoud, stabiliteit en samenwerking. Want dat is uiteindelijk wat Nederland nodig heeft."

1:04 uur - GroenLinks en BBB schamel zesde in Maastricht

GroenLinks is met ruim 14 procent van de stemmen de grootste partij in Maastricht. De partij is iets gegroeid sinds 2019, toen GL de Forum voor Democratie nog voor zich moest dulden.

0:56 uur - BBB grootste in Roerdalen met kwart van de stemmen

De BBB is de grote winnaar in Roerdalen. De nieuwkomer kreeg 24,7 procent van de stemmen.

0:45 uur - CDA Vaals levert driekwart in

In Vaals voert de BBB de lijst van partijen aan, terwijl het CDA zetels in rook op ziet gaan.

0:30 uur - BBB de grootste, links blijft klein in Peel en Maas

De linkse partijen hebben het moeilijk in Peel en Maas. Ook hier is de BBB het grootst, gevolgd door CDA, PVV en VVD.

0:25 uur - Grote winst voor BBB in Leudal

In landbouwgemeente Leudal is het ook de BBB die als grootste uit de bus komt.

0:20 uur - Ruime zege voor BBB in Voerendaal

Ook in Voerendaal scoort de BoerBurgerBeweging een forse overwinning. Het CDA maakt een forse duikeling.

0:10 uur - BBB de grootste 50Plus tweede in Bergen

Ook in Bergen is de BBB de grootste. Opvallend hier is 50Plus, dat als tweede eindigt.

0:03 uur - CDA blijft grootste in Beek ondanks verlies

Het CDA blijft de grootste partij in Beek. De christendemocraten worden op de voet gevolgd door BBB.

23: 50 uur - BBB ook de grootste in Beesel

Het CDA is in Beesel door de BBB onttroond als grootste partij.

23: 50 uur - BBB aan kop in tussenstand Sittard-Geleen

Bij de helft van de stembureaus in Sittard-Geleen is de uitslag bekend. Ook hier gaat de BBB aan kop.

23:35 uur - Van der Plas (BBB): 'Kiezer heeft stem laten horen, en hoé!'

De kiezer heeft tijdens de Provinciale Statenverkiezingen zijn stem laten horen, zegt BBB-leider Caroline van der Plas naar aanleiding van de forse winst van haar partij. "En hoé".
Volgens Van der Plas hebben veel kiezers zich niet gezien of gehoord gevoeld, en werden zij niet serieus genomen door het kabinet. Deze groep kiezers blijft normaal gesproken thuis maar hebben nu toch van zich laten horen, zo stelde zij. "Díe mensen zijn vandaag naar de stembus gegaan."
De BBB-voorvrouw maakte ook nog een grapje over Forum voor Democratie, verwijzend naar Thierry Baudets toespraak van vier jaar geleden over het uitvliegen van de 'uil van Minerva'. Toen was hij de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. "Ik wil alleen nog zeggen dat de koe van Salland de poten spreidt over het land. En nu bier en bitterballen!"

23:30 uur - Uitslag Mook en Middelaar

In Mook en Middelaar blijft GroenLinks de grootste, al levert de partij wel in. Opvallend is dat er tussen VVD en BBB maar twee stemmen verschil is.

23:15 uur - Uitslag Eijsden-Margraten

Het CDA krijgt forse klappen in de agrarische gemeente Eijsden-Margraten. BBB eindigt hier bovenaan.

23:02 uur - Eerste Limburgse stemmen geteld

Nederweert is de eerste Limburgse gemeente waar de resultaten bekend zijn. BBB is daar veruit de grootste geworden.

23:00 uur - Ruby Driessen bereidt zich voor op nederlaag

Na de monsterzege in 2019 lijkt Forum voor Democratie dit jaar een mager resultaat te boeken. Maar FvD-lijsttrekker Ruby Driessen berust nog niet in een nederlaag.

22:55 uur - Kleinere gemeentes later met uitslag vanwege hoge opkomst

Een paar kleinere gemeentes elders in het land zijn later met hun verkiezingsuitslag omdat de opkomst hoger is dan ze hadden verwacht. Dat laten onder meer Ameland, Olst-Wijhe, Pijnacker-Nootdorp en Lopik weten aan het verkiezingsteam van het ANP.
Hoe laat de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten verwacht kan worden, is nog onbekend.

22:30 uur - Opkomst in Heerlen 45 procent

Heerlen meldt een opkomst van 45 procent. Net geen 30.700 Heerlenaren hebben gestemd voor Provinciale Staten. Dat is iets minder dan de 47,7 procent van 4 jaar geleden.

21:50 uur - Opkomst Peel en Maas

21:47 uur - Tellen in Mook en Middelaar

Verslaggever Frank Moonen telde mee bij een stembureau in Mook en Middelaar.

21:45 uur - Veel gebruikers voor stemhulpen

MijnStem had kort voordat de stembussen sloten meer dan 6 miljoen bezoekers getrokken. Stemhulp Kieskompas telde kort voordat stemlokalen dichtgingen ongeveer 3,3 miljoen bezoekers, tegen 2,7 miljoen eerder op woensdag. De stemwijzers van ProDemos zijn in totaal 2 miljoen keer ingevuld, waarvan 295.000 keer voor Limburg. In deze stemwijzer kunnen gebruikers stellingen selecteren die ze 'extra belangrijk' vinden. Hieruit komt naar voren dat in Limburg 'Natuur beschermen t.a.v. bouwprojecten' als belangrijk gezien wordt.

21:36 uur - Blijdschap bij BBB na eerste exitpoll

De BBB-aanhang in het Gouvernement reageert enthousiast als blijkt dat hun partij de grootste is in Noord-Holland.

21:30 uur - Ook na 21:00 uur nog rijen bij stembureaus

Op een aantal plaatsen in het land stonden bij het sluiten van de stembureaus om 21:00 uur nog mensen in de rij om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Door een storing verliep het controleren van de oproepkaarten traag bij een stembureau in Utrecht. Gevolg was een lange rij mensen. De wachtenden die al voor 21.00 uur in de rij stonden mogen alsnog hun stem uitbrengen.
Ook op andere plaatsen waren er problemen. Zo viel bij een stembureau in het Brabantse Sint-Oedenrode (Meierijstad) de stroom uit. Mensen werd opgeroepen een ander stembureau te bezoeken, melden Brabantse media.

21:21 uur - Stemmen tellen in Mook

De stemmen worden geteld. Verslaggever Frank Moonen nam een kijkje in Mook.

21:15 uur - Kandidaten volgen uitslagen in Gouvernement

In het Gouvernement in Maastricht volgen kandidaten voor de Provinciale Staten de uitslagen. Sinds 21:00 uur zijn de stembussen gesloten en begint het tellen. Het is voorlopig wachten op de eerste uitslag in Limburg.
In het Gouvernement volgden de kandidaten de uitslagen. © Suna Soysuren

21:00 uur - Stembussen gesloten

De stembussen in het hele land zijn gesloten. Tot 21:00 uur kon er gestemd worden. Het tellen van de stemmen is nu begonnen. Duizenden mensen verspreid over het land gaan de komende uren aan de gang om de papieren stembiljetten te tellen.
Bijna altijd komt binnen een half uur na het sluiten van de stembureaus de eerste uitslag binnen. De kleine gemeenten op de waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal strijden doorgaans om deze eer. De laatste paar verkiezingen was Schiermonnikoog, met één stembureau en ongeveer duizend stemgerechtigden, de snelste.

20:30 uur - Al 48 procent is gaan stemmen

Tot ruim een uur voor het sluiten van de stembureaus heeft 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op dit tijdstip. Toen had 46 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders gestemd. Dat blijkt uit de opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.
De totale opkomst bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was 56 procent. Om 21:00 uur sluiten de stembureaus. Dan volgt ook een eerste indicatie van uitslag van de provincie Noord-Holland op basis van een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos. Om 21.20 uur volgt Overijssel om 21:40 uur Noord-Brabant en om 22:00 uur indicatie met doorberekening Eerste Kamer.

20:20 uur - Stembiljetten op in Blitterswijck

In het stembureau van Blitterswijck zijn de stembiljetten op. De opkomst is er hoger dan verwacht. De gemeente Venray laat nieuwe stembiljetten overkomen uit buurdorp Wanssum.

19:44 uur - Wie wordt de grootste in Limburg?

Wie wordt de grootste in Limburg? Welke politieke partijen krijgen klappen? Al wekenlang wordt er campagne gevoerd en gedebatteerd en krijgt u voorspellingen van deskundigen. Maar vandaag was het woord aan jou, de kiezer. We nemen een kijkje in verschillende stembureaus in de provincie.

19:41 uur - Stemmen hoeft geen gedoe te zijn ook al ben je blind

Herman Evers (66) uit Limbricht is blind en gaat altijd stemmen. "Het is geen gedoe als je tenminste bij een inclusief stembureau terecht kunt."
Eerlijk is eerlijk. Herman Evers heeft zich bij de gemeente Sittard-Geleen sterk gemaakt om er voor te zorgen dat mensen met een beperking zo eenvoudig mogelijk hun stem kunnen uitbrengen. Inclusieve stembureaus zijn er in verschillende gemeentes in Limburg, maar lang niet overal.

19:05 uur - Steeds meer opkomstpercentages binnen

Er komen steeds meer opkomstpercentages binnen. In de gemeente Peel en Maas had om 18:00 uur 41,19 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Voor de waterschapsverkiezingen lag dat in die gemeente lager, daarvoor hebben 37,81 procent van de inwoners een stem uitgebracht. In Heerlen hebben tot 18:40 uur 35 procent van de inwoners gestemd voor de Provinciale Staten. Vier procent minder deed dat voor de waterschapsverkiezingen.

19:00 uur - Onhandig stemmen in Thorn

Stembureau Aod Thoear is deze verkiezingen lastig te bereiken. De Steegputstraat waaraan de zaal ligt is op dit moment opengebroken. Met een rollator of rolstoel maakt dat het stemmen niet gemakkelijker.

18:15 uur - Opkomst eind van de middag 37 procent

Tot aan het eind van de middag heeft 37 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is iets meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden. In 2019 had op dit tijdstip 33 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders gestemd. Dat blijkt uit de opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.

16:37 uur - Opkomst landelijk hoger dan in 2019

Van alle mensen die mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen heeft 29 procent dit inmiddels gedaan. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Volgens de NOS is de opkomst hiermee hoger dan in 2019, toen rond deze tijd 26 procent van de kiesgerechtigden had gestemd.
Een stembureau in Maastricht © Jean-Pierre Geusens

16:00 uur - Hogere opkomst in Sittard-Geleen

Ondertussen zijn we al over de helft van de verkiezingsdag en hebben ook steeds meer mensen gestemd. In gemeente Sittard-Geleen heeft inmiddels 33,7% van de inwoners zijn stem uitgebracht. Dat is meer dan in 2019 (29,8%) op hetzelfde tijdstip. Gemeente Kerkrade maakt bekend dat 22,72% voor de Provinciale Staten (PS) gestemd heeft en 20,16% voor Waterschap.
In Heerlen zijn soortgelijke statistieken te zien: 22% heeft gestemd voor PS en 20% voor Waterschap. Vier jaar geleden had de Limburgse gemeente nog een van de laagste opkomstcijfers van het hele land. Zo'n 47,5 procent bracht toen een stem uit. In gemeente Maastricht heeft 26,9% van de inwoners ondertussen zijn of haar stem uitgebracht.

14:52 uur - De verkiezingen zijn ook via de socials van 1Limburg te volgen

Verslaggever Riël Linssen trekt door de provincie lang verschillende stembureaus. Volg zijn verrichtingen hier.

14:28 uur - Valkenburg Stemt

Door watersnood getroffen Valkenburg stemt. "Het is nog erg actueel", benadrukt een stemmer. "We komen pas met de voeten uit het water."

14:01 uur - Keuzestress: ben jij er al uit?

Voor de mensen die nog twijfelen: we hebben alle lijsttrekkers voor je op een rijtje gezet.

13:40 uur - Tussenstand opkomstpercentage: verschil tussen Provinciale Staten en Waterschap

Verschillende gemeenten hebben hun tussentijdse opkomstpercentages gedeeld. In Sittard-Geleen had om 13:00 uur 21,76% van de mensen gestemd. Dat is een lichte stijging in vergelijking met 2019 (21,18%) op datzelfde tijdstip.
In gemeente Kerkrade en Peel en Maas zijn verschillen te zien tussen de opkomstpercentages voor het stemmen voor de Provinciale Staten (PS) en het Waterschap. In Kerkrade had om 11:00 uur 10,4% gestemd op PS en 9,2% van de mensen in de gemeente op Waterschap. In Peel en Maas lagen die percentages om 12:00 uur op 17,2% voor PS en 15,7% voor Waterschap. Gemeente Heerlen deelt vergelijkbare statistieken: daar heeft tot nu toe 13% van de inwoners op PS gestemd en 11% op Waterschap.

13:30 uur - Stemtaxi's in Sittard-Geleen: 'met één taxi te redden'

In de gemeente Sittard-Geleen kunnen blinden, slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking een gratis stemtaxi reserveren voor een rit van en naar het speciale stembureau in Sittard. De taxi telt vijf reserveringen op woensdagochtend, meldt een woordvoerster. "We verwachten het met één taxi te redden."

13:20 uur - Limburg Stemt Uitslag woensdagavond om 21:00 op L1

Woensdagavond wordt om 21:00 de uitslagen van de verkiezingen gedeeld op L1 TV tijdens Limburg Stemt: de uitslag.

13:10 uur - Extra stemhokje in Stramproy

Bij stembureau De Zaal in Stramproy is woensdagochtend een extra stemhokje geplaatst. Door de drukte ontstonden er een lange rij bij het gemeenschapshuis. Stembureauleden plaatsten er daarom een stemhokje bij.

12:20 uur - Stembureau Thorn onbereikbaar 'Het is een bouwput'

Volgens meerdere stemmers is het stembureau van Thorn erg slecht bereikbaar. Door rioolwerkzaamheden is "het een bouwput" volgens een buurtbewoner. Een vrouw met een rollator kon daardoor niet bij het stemlokaal geraken. "Schandalig dat de gemeente dit niet van te voren heeft gecommuniceerd en we nu naar andere stemlokalen, zoals in Wessem, moeten uitwijken", aldus een stemmer.

11:50 uur - Te druk bij stembureau Brikke Oave Brunssum

Bij het stembureau Brikke Oave in Brunssum staat een lange rij wachtende kiezers. De gemeente Brunssum roept inwoners op om te stemmen bij andere stemlokalen.

11:40 uur - Rust bij meeste stemlokalen bij stations weergekeerd

Bij de meeste stemlokalen bij de stations is het inmiddels weer wat rustiger, meldt de NS. Tijdens de ochtendspits stond voor de meeste stembureaus een rij. Vooral bij stations in Arnhem, Utrecht en Rotterdam stonden lange rijen.

11:30 uur - Recordcijfers bij stemhulpen

Onlinestemhulp MijnStem heeft op de ochtend van de verkiezingen al een recordaantal bezoekers geteld. De stemwijzer was om 09.45 uur al ruim 4,7 miljoen keer ingevuld. "Een absoluut record", aldus een woordvoerder. Ook onlinestemhulp Kieskompas spreekt van "recordcijfers" op de ochtend van de verkiezingen. De stemwijzer telde rond 10.45 uur al 2,7 miljoen bezoekers.

11:20 uur - Mobiel stembureau in Kerkrade in volle gang

11:15 uur - Onno Hoes brengt bezoek aan stembureaus in Roermond, maar kan zelf niet stemmen

De waarnemend burgemeester van de gemeente Roermond, Onno Hoes, bezoekt woensdag enkele stembureaus in de gemeente. Tussendoor wilde hij zelf zijn stem uitbrengen, maar kwam erachter dat hij vergeten is een kiezerspas aan te vragen. Om te stemmen in een andere gemeente moet je een kiezerspas hebben. Hij zal daarom stemmen in Maastricht.
Onno Hoes neemt een kijkje in de mobiele stembus in Roermond. © Gerard Pansier

11:00 uur - Mobiele stembus wil meer stemmers trekken in Kerkrade

Gemeente Kerkrade zet een bijzonder stembureau in om meer mensen hun stem te laten uitbrengen: een mobiel stembureau achter een tractor. Het is vandaag te vinden op de Berghofstraat in Eygelshoven, Heiveldplein in Kerkrade-West en vanavond is het stembureau te vinden op kruispunt Feldbiss & Finefrau in Kerkrade-oost.
De mobiele stembus kan vandaag op verschillende locaties in Kerkrade bezocht worden © Track 88

10:53 uur - Landelijke opkomst tot nu toe 8 procent

Tot 10.30 uur heeft 8 procent van de stemgerechtigde Nederlanders zijn stem uitgebracht, meldt NOS. Dat is iets meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op dit tijdstip, toen 7 procent voor 10.30 uur had gestemd. Dat blijkt uit de eerste opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.

10:20 uur - "Je kunt niet zeggen dat er geen hond gaat stemmen in Gulpen..."

Woensdagochtend voor het stembureau in Gulpen © L1 (Sem Caelen)

10:00 uur - Drukte bij stembureau Horst aan de Maas

Bij Horst aan de Maas is het vanmorgen druk op het stembureau.
Woensdagmorgen was het al druk bij het stembureau in Horst aan de Maas © L1 (Pascal Courbois)

09:45 uur - Maastricht Stemt

Maastrichtenaren begeven zich in groten getale 's morgens naar de stembus.

09:30 uur - Stem opfrisser: Wat neem je mee en hoe ging het ook alweer?

Stemmen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen is niet iets dat je iedere dag doet. Alleen, hoe werkt dat stemmen ook alweer?
Lees hier de belangrijkste weetjes:

08:55 uur - Roemer: 'Het wordt een spannende dag'

Na het uitbrengen van zijn stem, verklaart gouverneur Roemer dat het voor veel mensen een spannende dag gaat worden. Maar zelf wacht hij rustig af: "Voorspellen heeft nooit zin, ik wacht rustig af wat de uitslag vanavond wordt en ik wens iedereen die meedoet heel veel succes".

08:40 uur - Rijen bij stemlokalen bij diverse stations

Bij diverse stemlokalen bij de stations staat een rij, meldt de NS. Het gaat onder meer om Arnhem, Utrecht en Rotterdam. "Het is heel makkelijk om onderweg te stemmen", legt de NS uit. "Dan hoef je geen omweg te maken." De verwachting is dat het na de ochtendspits weer wat minder druk wordt, maar dat het in de avondspits weer toeneemt. Dit was vorige jaren ook het geval.

07:55 uur - Gouverneur stemt

Gouverneur Emile Roemer heeft al vroeg zijn stem uitgebracht. Hij meldde zich bij stembureau De Goede Herder in Gennep.
Gouverneur Roemer gaat stemmen © L1 (Pascal Courbois)

07:40 uur - Stemmen op stations

Op de stations in Maastricht, Roermond, Weert en Venlo zijn mobiele stembureaus ingericht. Deze stembureaus waren al eerder dan de reguliere stembureaus geopend. In Roermond en Maastricht kan de hele dag gestemd worden. In Weert alleen 's ochtends en in Venlo zowel 's ochtends als in de late middaguren en avond.
-Maastricht: 6:30 tot 20:00 uur
-Roermond: 6:00 tot 20:00 uur
-Weert: 6:15 tot 8:30 uur
-Venlo: 6:00 tot 10:00 uur en van 16:00 tot 20:00 uur
Het mobiel stembureau rijdt naar verschillende locaties, zodat ook kiezers met een lichamelijke beperking en ouderen dichter bij huis kunnen stemmen. © : Maarten Bonnemaijers

7:30 uur - De stembureaus zijn open

Reguliere stembureaus zijn van 7:30 tot 21:00 uur geopend, maar er zijn ook plekken waar je eerder al je stem kon uitbrengen.

6:15 uur - Analyse

Politiek verslaggever Jos van den Broek liet maandag in L1mburg Centraal alvast zijn licht schijnen over de verkiezingen.

6:00 uur - Hoe werkt de provincie?

Mocht je nog niet weten waarom we vandaag naar de stembus gaan: de provincie heeft een paar filmpjes gemaakt over het hoe en wat van deze bestuurslaag.