Staking bij Rockwool: machines nacht lang stil

Medewerkers leggen tijdens een nachtdienst het werk neer. © ANP
Medewerkers van Rockwool gaan in de nacht van woensdag op donderdag staken voor een betere cao. "Dit is helaas nodig, want de werknemers van Rockwool verdienen beter", stelt Paul Smink, bestuurder van FNV Procesindustrie.
Voor het eerst in zijn bestaan wordt er gestaakt bij de producent van steenwolisolatie in Roermond.

Salarisverhoging

"De directie wil de werknemers afschepen met een eenzijdige salarisverhoging van 6 procent, maar door de hoge inflatie is dat lang niet genoeg", stelt Smink. "Zo kunnen mensen hun boodschappen en rekeningen niet betalen."
De FNV trok eind februari de stekker uit het overleg over een nieuwe cao. Vorige week verliep een ultimatum van de vakbond. Daarin eiste FNV onder meer dat de salarissen voortaan meestijgen als de prijzen van de winkels omhoog gaan.

Staking in de nacht

De nachtploeg legt het werk neer in de nacht van woensdag op donderdag. Dat betekent dat de machines uit blijven van 23:00 uur tot 7:00 uur. Donderdagochtend gaat de ochtendploeg gewoon weer aan het werk.
De staking woensdagnacht zal niet de laatste zijn, tenzij Rockwool met een beter loonbod komt, aldus Paul Smink. "Een eerste nachtdienst gaat er nu uit, dat is een begin. Rockwool moet nu heel snel een loonbod doen waarmee de mensen hun koopkracht behouden. Als dat niet gebeurt, volgen er meer acties."
Bij Rockwool in Roermond werken zo'n 1.200 mensen.