Marijn de Vries: 'De leiding van NOS Sport heeft gefaald'

Marijn de Vries © Graatje Weber
Wielerjournalist Marijn de Vries is heel erg teleurgesteld in de leiding van NOS Sport. Dat liet ze weten in het RTL-4 programma Jinek. "De man had op zijn vingers getikt moeten worden en een officiële waarschuwing moeten krijgen. Er zat vaak iemand bij ons in de auto, dus ze hadden gewoon aan waarheidsvinding kunnen doen."
De hoofdredactie van NOS Sport trad zondag af. Het besluit volgde op berichten over een onveilig werkklimaat en grensoverschrijdend gedrag op de sportredactie. Journalist en voormalig profwielrenner Marijn de Vries had jarenlang te maken met seksueel wangedrag bij NOS Sport.

Wangedrag

Toen ze dat aankaartte bij de leiding werd daar niks mee gedaan. Ze voelde zich alleen en in de steek gelaten. Hier schreef ze een column over die gevolgd werd door een grote publicatie in De Volkskrant over de verziekte cultuur achter de schermen op de redactie.

Sterk

Presentator Eva Jinek citeerde tijdens de show uit de column van Marijn de Vries die ze vrijdag publiceerde. De Vries zegt dat ze veel positieve reacties heeft gehad. "Mijn column is precies zo geland zoals deze bedoeld was. Sommige mensen vinden het al gauw aanstellerij maar dat heb ik nu nauwelijks gehoord. Ik wist dat De Volkskrant met een verhaal zou komen en voelde ik me sterk genoeg om mijn verhaal te vertellen."

Smerige taal

In de column blikt ze terug op een Tour de France waarin ze drie weken met de NOS op pad was om de Tour te volgen als analist. “Stel je voor dat je naast een collega in de auto belandt die dagenlang alleen maar smerige taal uitslaat. Soms zit er nog iemand in de auto, maar meestal ben je met hem alleen. Dan heeft hij het over wijven. En neuken.”

Naam

"Het gaat me absoluut niet om met wie ik in die auto zat, ik heb bewust de naam niet genoemd", zegt De Vries. "Ik neem het vooral de leidinggevenden kwalijk. Een beetje vieze taal kan ik wel tegen maar dat er niks mee gedaan is dat heeft heel erg pijn gedaan. Je gaat twijfelen aan jezelf, ben ik niet goed genoeg? Ze maakten er een jaar later grapjes over. Ik heb mezelf heel vaak afgevraagd wat is er nu gebeurd?"

Dilemma

Volgens het Noord Hollands Dagblad is er een officiële klacht tegen wielercommentator Danny Nelissen uit Sittard ingediend, maar daar gaat De Vries niet op in. "Dit is wel een dilemma geweest. De naam over wie het gaat, gaat natuurlijk naar buiten komen. Ik vind wat er nu gebeurt veel te groot met het vergrijp dat hij heeft gepleegd, maar het is niet mijn verantwoordelijkheid, de leiding van NOS Sport heeft gefaald."