Bioboeren vinden hun eigen producten bij supermarkt te duur

Biologische boer Fred Willemssen verbouwt onder meer witlof © Guus Benders (L1)
Biologische wortels die bijna twee keer zo duur zijn dan de niet-biologische variant. Of een paprika die de helft duurder is met een keurmerk. In supermarkten is de meerprijs voor een dergelijke groente soms groot.
Bioboeren vinden dat jammer en stellen dat het heus niet alleen aan de kostprijs ligt die zij rekenen. Biologische groenten zijn weliswaar vaak duurder om te produceren, maar supermarkten rekenen voor die producten vaak hogere marges.

Bederf

Deels is ook dat verklaarbaar. Waar supermarkten zowel biologische als niet-biologische groenten verkopen ligt de snelheid van de vaak goedkopere niet-biologische groenten hoger. Dat betekent dat er dus ook minder bederf is. Dat wordt doorberekend in de verkoopprijs.

Voor de bühne

Fred Willemssen, biologische boer van Puur Origine uit Grubbenvorst vindt dat jammer. Hij vraagt zich hardop af of sommige supermarkten de biologische producten niet vooral in het schap hebben om goede sier te maken. “Ik heb soms het idee dat ze niet eens biologisch willen verkopen, maar dat ze het meer doen voor de bühne.”

Afspraken

En daarom kosten de biologische groenten in sommige supermarkten een stuk meer dan in gespecialiseerde biologische winkels. "Dat kan volgens mij een stuk beter als er afspraken kunnen worden gemaakt tussen biologische boeren en supermarkten. Gelukkig staan sommige supermarkten daar ook voor open."

Weinig biologisch

Als er minder grote prijsverschillen zijn, zijn mensen ook eerder bereid om wel voor biologisch te gaan. Want ondanks dat er al twintig jaar geleden via campagnes aandacht werd gevraagd voor biologische producten blijft Nederland flink achter in het aandeel van biologische boeren. Ook in vergelijking met andere Europese landen bungelt Nederland onderaan.

Minder stikstof

Waar Oostenrijk met 25 procent biologische boeren al op het Europese streefgemiddelde zit, is dat in Nederland pas 4 procent. Ook nu in de stikstofdiscussie wordt biologisch boeren vaak als onderdeel van de oplossing gezien. Willemssen: “Als de prijzen dus iets lager worden gehouden en de omloopsnelheid daarmee hoger. Dan creëer je een win-winsituatie voor iedereen.”