Venlo zet 'straathoekwerker' in tegen overlast daklozen

De overlast neemt volgens Q-Park nog altijd grotere vormen aan © Omroep Venlo
De gemeente Venlo wil deze maand nog de overlast van, met name dakloze, personen in de binnenstad gaan aanpakken. Een zogenaamde ‘straathoekwerker’ moet dakloze arbeidsmigranten gaan begeleiden naar een baan en woonplek.
Dat schrijft Omroep Venlo maandagmiddag.

Twee keuzes

De straathoekwerker is van Poolse komaf en moet een groep dakloze internationale werknemers actief gaan benaderen. "Ze worden in beeld gebracht en krijgen vervolgens hulp en begeleiding aangeboden. De keuzes zijn: begeleiden naar werk of terug naar land van herkomst. Mensen die problemen veroorzaken en die niets willen, worden geregistreerd bij de betrokken (handhavings)partners, zoals boa’s en politie", aldus de gemeente Venlo.

Begeleiding

Het gaat om een groep arbeidsmigranten die hun woning heeft verloren omdat ze de kosten voor een woonruimte niet meer kan opbrengen of zijn werk heeft verloren omdat het arbeidscontract was gekoppeld aan een huurcontract.

Boetes en preventie

Mensen die op straat problemen veroorzaken en geen hulp willen aannemen, komen meteen in handen van de gemeentelijke handhavers of de politie. Vervolgens is de aanpak tweeledig. “Je kunt kiezen voor het geven van boetes, het wegsturen van mensen en opruimen van slaapplekken. Maar er wordt ook stevig ingezet op preventie, zodat wordt voorkomen dat de mensen die dakloos zijn verder afzakken en we op tijd kunnen helpen”, schrijft de gemeente over de aanpak.

Opvang

Arbeidsmigranten die recent dakloos zijn geworden, geen middelen hebben voor huisvesting en niet zelfstandig op straat kunnen leven, kunnen terecht bij extra opvanglocaties van de gemeente. Zij kunnen vanwege huidige regelgeving geen gebruik maken van de reguliere opvang. Het verblijf is eenmalig en geldt maximaal voor drie dagen. Ook mensen die de periode tot de terugreis naar hun thuisland moeten overbruggen, kunnen op deze locaties terecht.

Steeds meer arbeidsmigranten

De gemeente gaat met alle betrokken partijen binnen het regionale Veiligheidshuis kijken welke maatregelen genomen moeten worden tegen de overlast. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met accommodaties, werkgevers en uitzendbureaus voor oplossingen op de lange termijn. Het aantal arbeidsmigranten in de regio zal de komende jaren alleen maar verder toenemen, zo is de voorspelling.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!