Fortuna wacht onderzoek Azerion af

Het Fortuna Sittard Stadion. © Orange Pictures
Fortuna Sittard laat weten dat het geen partij is in het onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten heeft ingesteld naar de aandeelhouders van Azerion. Het bedrijf laat in een persbericht weten dat de AFM onderzoek doet naar Principion, en dat is de grootste aandeelhouder van het game- en advertentiebedrijf van Azerion. Azerion is onderdeel van Fortuna-aandeelhouder Principion.
Het onderzoek naar Aytekin lijkt volgens het beurs genoteerde bedrijf zelf verband te houden met het overtreden van artikel 15 uit het besluit marktmisbruik. Bestuursvoorzitter Atilla Aytekin van Azerion is tijdelijk teruggetreden.

Minderheidsbelang

Fortuna vernam het nieuws maandag uit de pers en laat weten geen partij te zijn in dit onderzoek. De club wacht het onderzoek af en weet niet wat de eventuele gevolgen zijn voor Fortuna Sittard. In mei 2021 kondigde de club aan dat Azerion twintig procent van de aandelen overnam. Zo kreeg het bedrijf een minderheidsbelang in de club. De bedoeling is dat in de toekomst Principion, de holding die onder leiding staat van Atilla Aytekin en Umut Akpinar, 65 procent van de aandelen in de club in handen krijgt. Game-ontwikkelaar Azerion is een onderdeel van Principion. Het is nog onduidelijk of de KNVB toestemming geeft voor deze overname.

Azerion

Het Amsterdamse bedrijf werd in 2016 opgericht door Atilla Aytelin en Umut Akpinar. Sinds de oprichting nam het bedrijf al een aantal andere bedrijven over die games ontwikkelen aanbieden. Ook is het bedrijf de naamgever van de Vrouwen Eredivisie. In 2019 had het bedrijf een omzet van zo’n 197 miljoen euro. Het onderzoek spitst zich vooral toe op Principion Holding, de grootste aandeelhouder van Azerion.
Aytekin heeft inmiddels zijn taken tijdelijk neergelegd, topman Umut Akpinar en financieel directeur Ben Davey zullen de dagelijkse leiding overnemen.