Biologische boeren zijn hoge prijzen voor hun producten beu

Fred Willemssen van Puur Origine. © L1
Biologische producten liggen voor een te hoge prijs in de schappen vergeleken met niet-duurzaam geproduceerd eten en drinken. En dat is nergens voor nodig, vinden de biologische boeren zelf.
Het probleem zit volgens Fred Willemssen van Puur Origine in Grubbenvorst bij de samenwerking in de keten. "Daar is nog een hele slag te maken", stelt hij op L1 radio.

Hoge marges

Supermarkten bepalen de winst op producten door een bepaald percentage te berekenen over het bedrag waarvoor ze artikelen inkopen. Biologische producten zijn van het veld af vaak iets duurder omdat boeren en tuinders hogere kosten maken. Consumenten kiezen daardoor vaker voor niet-biologische producten, simpelweg omdat die goedkoper zijn.

Prijsverschil

Maar dat grote verschil in prijs is niet nodig, stelt Willemssen. "We doen ook heel veel zaken met echt biologische winkels. Daar ligt ons product vaak goedkoper in de schappen dan de niet-biologische variant in de supermarkt kost."
Supermarkten houden het probleem dus zelf in stand. "Ze rekenen hogere marges omdat ze minder verkopen, maar de consument koopt juist minder biologische producten doordat die marges zo hoog zijn", legt Willemssen uit.

Groot verschil onnodig

Door een bepaald aantal eurocenten bovenop de inkoopprijs te berekenen, in plaats van een percentage, worden biologische producten goedkoper en zullen supermarkten er meer van verkopen, legt een woordvoerder van Biohuis, de vereniging van biologische boeren en tuiners, uit.
Supermarkten zouden volgens Willemssen ook een keuze kunnen maken door alleen het biologische product te verkopen. Dan neemt de hoeveelheid die verkocht wordt ook toe.