Lange celstraffen voor duo in grote kindermisbruikzaak

Nancy D. en Peter S. tijdens de rechtszaak © ANP
Twee Limburgers die op grote schaal jonge kinderen misbruikten zijn veroordeeld tot twaalf jaar cel. De mannelijke verdachte kreeg daarbij ook tbs. Nancy D. (54) uit Herkenbosch en haar minnaar Peter S. (59) uit Heel misbruikten zeven kinderen op gruwelijke wijze terwijl de vrouw als oppasouder werkte.
Tegen beide verdachten was 15 jaar cel en tbs geëist.

Evenveel schuld

Volgens de rechtbank hebben ze allebei evenveel schuld. Peter pleegde het misbruik weliswaar niet zelf, maar gaf wel opdrachten aan haar partner die hij volgens de rechtbank in zijn macht had. Zo moest zelfs haar 16-jarige dochter worden verkracht. "De man nam meestal het initiatief", zei de rechtbank. "Per toeval is het misbruik ontdekt, maar toen was het al 21 maanden gaande met meerdere slachtoffers tot gevolg, die daar ook later nog last van kunnen hebben", aldus de rechtbank.
Nancy kreeg geen tbs, omdat deskundigen dat ook niet adviseerden. De rechtbank ging met dat advies mee.

Jaren

Het misbruik vond plaats tussen 2019 en 2021. Nancy D. bood zich aan als oppas en koos daarbij bewust voor jonge meisjes. Terwijl zij op de kinderen lette, keek medeverdachte Peter S. via videobellen mee en beval haar de kinderen te misbruiken. Het ging om zeven meisjes tussen de 1 en 6 jaar. Ook filmde Nancy het misbruik als haar vriend niet meekeek.

Minnaar plezieren

Nancy pleegde het misbruik naar eigen zeggen om Peter te behagen, maar de man uit Heel zegt op zijn beurt dat Nancy het initiatief nam. Peter S. heeft overigens al een strafblad: hij is zo'n 30 jaar geleden veroordeeld voor een ander zedendelict.

Betrapt door ouders

Het stel werd in 2021 ontmaskerd toen de ouders van één van de slachtoffertjes beelden uit de kinderkamer bekeken. Ze hadden een infraroodcamera in de slaapkamer van hun dochtertje geplaatst, omdat het meisje slecht sliep. De moeder en vader keken de beelden terug, maar kregen de schrik van hun leven toen ze het misbruik ontdekten. "Dat krijgen ze nooit meer van hun netvlies af", aldus de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

Schadevergoeding

Naast de celstraf moeten Nancy D. en Peter S. een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Ze krijgen tussen de 2000 en 8000 euro, afhankelijk van de aard van het misbruik. De ouders krijgen geen schadevergoeding, dat zouden ze via een civiele procedure moeten afdwingen.