Sprookjesbos attractie na negen maanden nog steeds dicht

In het Sprookjesbos is een karretje van een attractie afgebroken en gevallen. © Track'88
Pretpark Sprookjesbos Valkenburg moet de attractie waar in mei 2022 drie mensen gewond raakten, nog steeds gesloten houden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het onderzoek naar de toedracht van het ongeval nog niet afgerond.
Een bakje van de ballontoren Calidius met daarin een Belgische gezin brak af en viel vijf tot zes meter naar beneden.

Zorgvuldigheid voor snelheid

Volgens NVWA-woordvoerder Bart Fortuin gaat bij strafrechtelijke onderzoeken zorgvuldigheid voor snelheid. "Juist in dit soort onderzoeken waarbij meerdere gewonden zijn gevallen, is het belangrijk dat zorgvuldig wordt uitgezocht wat er exact is gebeurd. Hierdoor kunnen strafrechtelijke onderzoeken aardig wat tijd in beslag nemen. Dat is bij dit onderzoek niet anders dan bij andere onderzoeken", zegt Fortuin.

Openbaar Ministerie

De NVWA kan dan ook niet zeggen hoe lang het onderzoek nog gaat duren. Wanneer het onderzoek is afgerond, gaat het strafrechtelijk dossier naar het Openbaar Ministerie, in dit geval het Functioneel Parket (FP). Fortuin: "Daar beoordeelt de officier van justitie eerst of alle feiten duidelijk zijn. Ook beoordeelt hij hoe sterk het bewijs is."
De officier van justitie neemt uiteindelijk de beslissing hoe het traject er verder uit komt te zien. Of de verdachte(n) voor de rechter komen of er wordt gekozen voor een andere afdoening. Pas als dit proces helemaal doorlopen is, doen de NVWA en het FP mededelingen over het onderzoek.

Niet weghalen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toezicht houdt op de veiligheid in pretparken, laat desgevraagd weten dat het Sprookjesbos de attractie tijdens het onderzoek niet mag weghalen. "Dat mag nu niet, omdat er nog beslag op rust", laat Fortuin weten.

Reactie Sprookjesbos

Het Sprookjesbos geeft steeds aan pas te willen reageren op het ongeval en de toekomst van de attractie, als het onderzoek helemaal is afgerond. "Omdat het onderzoek van de NVWA nog niet is afgerond kunnen we, zorgvuldigheidshalve, geen inhoudelijke reactie geven over de plannen met de attractie. Zodra dit het geval is, overwegen we wat we gaan doen”, laat het attractiepark zaterdag weten in een schriftelijke reactie.
Pretpark Sprookjesbos is sinds eind vorige maand weer geopend in vakanties en weekenden. Vanaf 3 april is het park ook doordeweeks weer open.