Spijbelaars komen op de koffie

De gemeente Venlo zag het aantal thuiszitters oplopen tot vijftig leerlingen. © Omroep Venlo
Hoe krijg je spijbelende scholieren weer terug in de schoolbanken? De gemeente Venlo probeert het sinds dit jaar met een 'koffiedrinker'.
Die gaat onder het genot van een kop koffie het gesprek aan met de spijbelaars. Om er achter te komen wat de reden van hun afwezigheid is en daar mogelijk iets aan te kunnen doen.

Vertrouwen winnen

Dat begint met het winnen van vertrouwen van de jongeren. "Vaak begin ik de gesprekken eerst over wat hij of zij buiten school doet. Vanuit daar probeer ik dan het gesprek op gang te krijgen over wat er precies speelt", aldus verzuimcoach Leroy Degener, die sinds kort als koffiedrinker actief is.

Oorzaak achterhalen

Hulp hebben de jongeren die veel thuisblijven vaak nodig. Verzuim heeft meerdere oorzaken; zo kan het thuis niet zo lekker lopen of kan er sprake zijn van bijvoorbeeld pesterijen. Aan de koffiedrinker taak om de oorzaak van dat verzuim te achterhalen.

Urgentie

De gemeente Venlo zag het aantal thuiszitters oplopen tot vijftig leerlingen. De urgentie om dat terug te dringen is dus hoog. Wethouder Frans Schatorjé: "We willen zorgen dat deze leerlingen weer terug naar school komen. Daar hebben we iemand voor gezocht die daar gevoel bij heeft, naast de jongeren kan staan en samen met een gezin weer de weg terug naar school kan vinden."