Jong in de politiek: Noah (18) is woensdag verkiesbaar

Afbeelding ter illustratie
Met 18 jaar is Noah Wassenberg uit Roermond waarschijnlijk de jongste kandidaat van Limburg tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.
Maar waarom zou hij op deze leeftijd zichzelf al verkiesbaar willen stellen? En wat kan hij voor de provincie, en zijn partij GroenLinks, betekenen?

Klimaat en openbaar vervoer

"Ik wil me inzetten voor het klimaat en het openbaar vervoer. Dat zijn belangrijke thema's voor jongeren, maar natuurlijk ook voor iedereen. En ik denk dat het goed is om een jong geluid te verkondigen in de provinciale staten, dat van oudsher een hele hoge gemiddelde leeftijd heeft. Dus een jong geluid kan alleen maar een aanwinst zijn", vertelt Noah aan L1.

Politicologie

Zelf studeert Wassenberg politicologie op de universiteit in Nijmegen. Het is dan ook niet zijn grote doel om al dit jaar in Provinciale Staten te komen. "Ik ben ook niet per se campagne voor mij als persoon aan het voeren. Ik ben zelf nog student en zie mezelf niet door de week college volgen en tegelijkertijd voorbereiden op debatten." Over vier jaar kan dat volgens de 18-jarige zomaar veranderen.

Haat

De reacties zijn niet alleen positief. "Als je op social media gaat kijken, zijn er ook veel haatberichten, maar daar lees ik gewoon omheen." Zijn familie reageert beter op de politieke ambities van Noah. "Die zijn echt niet allemaal zo links als ik. Mijn tantes en ooms, die zijn eigenlijk meer voor de VVD, maar voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben ze wel op mij gestemd als persoon. Omdat ze dan toch mij als persoon graag een plek willen geven."