Reizigersvereniging wil gesprek: stakingen gaan verder

Stakende streekvervoerders in Maastricht © Track 88
Terwijl reizigersvereniging Rover een poging doet de impasse in de cao-onderhandelingen in het streekvervoer te doorbreken, werd vrijdagmorgen in Maastricht een stakingsbijeenkomst gehouden bij het Gouvernement.
Buschauffeurs, machinisten en stewards vragen daar steun van de politiek in hun cao-conflict, dat al maanden duurt.

Gesprek

Reizigersvereniging Rover heeft de werkgevers en de vakbonden uitgenodigd voor een gesprek, komende maandag in Utrecht. Rover hoopt dat dat leidt tot het opschorten van de stakingen, maar beter nog: een cao-akkoord.
Dat Rover zo'n stap zet is opmerkelijk. Directeur Freek Bos zegt zich niet te kunnen heugen dat de vereniging zich eerder in het cao-overleg heeft gemengd. Dat dat nu wel gebeurt, komt doordat het conflict al zo lang duurt en muurvast lijkt te zitten. De partijen hebben de afgelopen tijd niet formeel met elkaar gesproken.

Geen concreet voorstel

Inmiddels hebben alle betrokken partijen laten weten bereid te zijn tot een gesprek. Dat gaat maandag gebeuren.
Vrijdag wordt in het streekvervoer opnieuw landelijk gestaakt, waardoor naar verwachting circa de helft van de ritten uitvalt. Het is al de zoveelste actiedag van de vakbonden om de eisen in het conflict kracht bij te zetten. Ook voor later deze maand staan stakingsdagen gepland.

Niet iedereen staakt

Er wordt gestaakt door personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion. Het personeel van NS, GVB, HTM en RET valt onder een andere cao en staakt niet.
De vakbonden eisen forse loonsverhogingen voor hun personeel: de FNV wil 16,9 procent erbij voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden. Daarnaast willen ze ook dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen.

Klachten reizigers

Rover zegt steeds meer klachten van reizigers te krijgen over de stakingen, vooral van mensen die niet kunnen terugvallen op alternatieven zoals de auto. Zij zijn vaak gedwongen thuis te blijven. "Dit betekent gemiste lessen en afspraken of verplicht opgenomen vrije dagen." Het begrip voor de acties neemt af, constateert de reizigersvereniging.