Woningcorporatie kritisch over woondeal Limburg

In Limburg verrezen in 2022 in totaal 3400 nieuwe woningen © Istock
De woningcorporatie ZOwonen is als enige van alle ondertekenende partijen kritisch over de financiële haalbaarheid van de woondeal Limburg. "Het is alleen te realiseren als er meer Rijksgeld komt. En daar hoor ik heel weinig over."
Dat vertelt directeur Janine Godderij vrijdagochtend in de L1 Nieuwsshow. "De minister praat over dat er vroeger veel gebouwd werd, want toen lag de regie bij de overheid, maar hij vergeet één ding: dat toen ook de portemonnee bij de overheid lag."

Grondtekort

Die portemonnee is namelijk nodig om grond aan te kopen, zo laat Godderij weten. Over het algemeen is er een tekort aan grond, zo stelt ze, maar corporaties kunnen de grondprijs niet zomaar ophoesten. "Die grond is van commerciële partijen, die moeten worden aangekocht tegen een commerciële grondprijs. Dat kan echt niet voor sociale woningbouw."

Alles duurder

Als er vervolgens overgegaan wordt op bouwen, komen er nog meer financiële problemen bij. Want alles wordt duurder. "De aannemer zit met hogere kosten, dus die prijzen zijn fors toegenomen. De rente is gestegen, want we bouwen voor een groot gedeelte met geleend geld. Dus aan alle kanten wordt het duurder. Maar de huur gaat niet omhoog, dus aan de inkomstenkant zit in de sociale zijde geen mogelijkheid", aldus Godderij.

Geen evenwicht

Het is bovendien de uitkomst van een aantal ambities, zo beweert de directeur: "We moeten ook gaan verduurzamen en de huurprijzen moeten omlaag. Rentes gaan omhoog, bouwprijzen gaan omhoog. Het is niet meer in evenwicht."

Meerdere partijen

De financiële disbalans is overigens niet alleen bij woningcorporaties te vinden. De problemen zijn verspreid over meerdere organisaties volgens de directeur. "Het is niet zo dat één partij de financiële pijn kan slikken. Het is pijn bij meerdere organisaties."
Ondanks de nood aan meer geld, blijft ZOwonen optimistisch: "Ik stel er wel vraagtekens bij, maar we gaan er wel voor."