Minister: 'Ongelooflijk veel zorgen over toenemende armoede'

Minister Carola Schouten aan tafel bij L1mburg Centraal. © L1
In Nederland leven 800.000 mensen op dit moment onder de armoedegrens. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) groeit dat aantal volgend jaar naar één miljoen mensen.
"Ik maak me ongelooflijk veel zorgen over de toenemende armoede die deze cijfers voorspellen", aldus Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, in L1mburg Centraal.

'Geschrokken'

Schouten bracht donderdag een bezoek aan Heerlen-Noord. "Ik was bij een mevrouw met een vochtig en tochtig huis. Daar ben ik van geschrokken. De trap was vochtig en de schimmel stond op de muren. Dat is geen gezonde leefomgeving."

Gerichte maatregelen

Het kabinet heeft met de Tweede Kamer afgesproken te zoeken naar gerichte maatregelen voor volgend jaar, waarmee huishoudens worden ondersteund die kwetsbaar zijn voor hoge prijsstijgingen. "Ik hoop dat we daar in juni meer over kunnen zeggen en dat we de definitieve plannen in augustus bekend kunnen maken."
De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen in armoede afneemt. "Armoede is meer dan een gebrek aan geld. Het zorgt ervoor dat je nooit zorgeloos bent. Dat iedere rekening die op de deurmat valt en de wekelijkse boodschappen voor de kinderen stress en onzekerheid geven."