Waar kun je stemmen: minder stembureaus in Limburg

In de verkiezingstijd willen politieke partijen opvallen. © L1 (Raül Rademakers)
Limburgers die woensdag hun stem willen uitbrengen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen kunnen op minder plekken terecht dan bij de vorige verkiezingen.
Limburg telt 609 stembureaus. Dat zijn er 70 minder dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Dat blijkt uit een analyse van de NOS op basis van data van Open State Foundation.

Minder stembureaus

Alleen in Friesland is de daling van het aantal stembureaus groter. Friezen konden in 2019 nog op 570 plekken hun stem laten gelden. Dit jaar kan dat op 480 plekken. Alleen in Flevoland, Drenthe en Overijssel nam het aantal stembureaus toe. Landelijk gezien worden woensdag in totaal 7.976 stembureaus opgetuigd. Dat zijn er 410 minder dan vier jaar geleden.
Het aantal stembureaus per provincie © Beeld: NOS
Vooral in de stedelijke gebieden is het aantal plekken om te stemmen afgenomen.

Rolstoelen

Wat toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel betreft, scoort Limburg het slechtste. Zo'n 95,1 procent van de stembureaus is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Utrecht (95,8 procent) en Zeeland (96,6 procent) volgen.

Meer partijen

Landelijk gezien doen maar liefst 227 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag, veel meer dan de 176 fracties die nu al in de versplinterde twaalf Staten zitten. En ook veel meer dan de 179 partijen die vier jaar geleden aan de Statenverkiezingen meededen. In Limburg doen 7 partijen meer mee dan vier jaar geleden. In totaal strijden 20 fracties voor 47 zetels.

Kieskompas

Limburgers die 15 maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).
De data voor zit onderzoek zijn verzameld door Open State Foundatio. Van de 342 gemeenten in ons land waren op dat moment de gegevens beschikbaar van 337 gemeenten die samen 7752 stembureaus hebben, 363 minder dan in 2019. Op waarismijnstemlokaal.nl kun je eenvoudig het stemlokaal vinden dat het dichtst bij jou in de buurt is.