Ouders Alexander en Sascha getuigen tijdens terreurproces

Sascha en Alex Pinzcowski overleefden de aanslagen op vliegveld Zaventem niet. © Pinzcowski
De ouders van de Alexander en Sascha Pinczowski hebben een verklaring afgelegd tijdens het terreurproces over de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. De twee Maastrichtenaren overleden tijdens de aanslag op 22 maart 2016.
Het proces tegen de verdachten is al een aantal weken bezig. Nu kregen de nabestaanden van de slachtoffers het woord.

In de hel

"Als ik mijn zin zou krijgen, zouden de beschuldigden de rest van hun leven in de hel doorbrengen", zei de moeder van Sascha en Alexander volgens Belgische media. Ik ben geen wraaklustig persoon, maar door hun daden ben ik ergste versie van mijzelf geworden. Ik zal nooit begrijpen en vergeven."

Stem viel weg

Vader Ed Pinczowski (76) getuigde over hoe hij ochtend van de aanslag Alexander en Sascha naar het station van Hasselt bracht, waar ze de trein namen naar de luchthaven. Ze zouden naar de Verenigde Staten vliegen voor een vakantie. Terug thuis had vader Ed nog een kort telefonisch gesprek met zijn zoon die op de luchthaven was. "Ons telefoongesprek duurde niet lang. Na enkele minuten, om exact 7:58 uur, viel zijn stem plots weg. Pas weken later begreep ik dat door de enorme luchtverplaatsing van de bom de communicatieverbindingen waren uitgevallen."

Soms goede dagen

Het echtpaar Pinczowski vertelde over het enorme verdriet sinds de aanslag. "Ons leven is immens veranderd. We zijn niet langer de fiere ouders van twee fantastische kinderen", vertelde moeder Marjan Fasbender. "Het is een inspanning om 's morgens op te staan, om voort te gaan met het leven. Er zijn slechte dagen, soms goede dagen, maar nooit meer een dag die begint als een prachtige dag. Er resten ons alleen nog herinneringen aan dagen die we als vanzelfsprekend beschouwden."
Bij de aanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel vielen in totaal 32 doden en honderden gewonden. Tien verdachten staan terecht. Het proces in Brussel duurt naar verwachting nog een paar maanden.