L1mburg Centraal: sneeuwval voorspeld, maar toch verrassing

Besneeuwd Meijel © Edward-Media
Twee maanden cel voor veldbestormer uit Roermond. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal
L1mburg Centraal van woensdag 8 maart 2023:

Code oranje ook woensdagavond van kracht

Het was voorspeld en toch zal het voor velen woensdagochtend een verrassing zijn geweest, de sneeuw die de provincie wit laagje gaf. Maart roert zijn staart kun je zeggen.

Theresiakerk te koud voor instrumenten en muzikanten

Jarenlang werd er reikhalzend naar uitgekeken, de komst van een nieuwe repetitieruimte voor de philharmonie zuidnederland in Maastricht. Vandaag was de eerste repetitie in de Theresiakerk en voorlopig meteen ook de laatste. De zaal blijkt te koud voor de instrumenten en de muzikanten.

Twee maanden cel voor veldbestormer uit Roermond

Dylano K. uit Roermond, de man die tijdens de wedstrijd PSV - Sevilla keeper Marko Dmitrovic van de Spaanse ploeg aanviel, moet twee maanden de cel in. Daar komt nog een maand celstraf bij als hij zich niet aan de voorwaarden houdt. Ook mag hij twee jaar niet in de omgeving van het stadion komen. Als hij zich daar niet aan houdt, moet Dylano telkens zeven dagen de cel in.

Moet maagverkleining bij jongeren kunnen?

In Amerika doen ze het al: maagverkleiningen bij kinderen. Extreem overgewicht oftewel obesitas is zo'n groot probleem dat ze soms geen andere oplossing meer zien. Ondanks de enorme impact die zo'n maagverkleining heeft op iemands leven. In Nederland wordt er inmiddels ook mee geëxperimenteerd en vindt een groep artsen en andere zorgverleners dat we dat hier ook moeten gaan doen. Twee pleitbezorgers zijn te gast in de uitzending, Anita Vreugdenil hoogleraar leefstijlgerelateerde ziekten van MUMC+ in Maastricht en Francois van Dielen, obesitaschirurg in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Provinciebestuur doet meer dan je denkt

Het provinciebestuur doet veel meer dan jij en ik denken. Dat zegt gouverneur Emile Roemer precies één week voor de Statenverkiezingen. Ook op het gebied van criminaliteit wordt er alles aan gedaan om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Zo wordt er de komende jaren fors geïnvesteerd in het zogenoemde BIBOB-team dat de ondermijning aanpakt.

Kaj Geenen in selectie Nederlandse handbalploeg

De Nederlandse handbalploeg speelt in Eindhoven de EK kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië. In Oranje gevestigde spelers zoals Luc Steins en Kay Smits, maar ook een nieuwe naam. Kaj Geenen uit Heythuysen zit voor het eerst bij de selectie van de Nederlandse handbalploeg.