Burgerparticipatie in Limburg met vallen en opstaan

Na een voortvarende start is van de Limburgse burgertop nog maar weinig vernomen © Istock
Steeds meer partijen in de Limburgse politiek willen de burgers eerder en intensiever betrekken bij de besluitvorming. Alleen blijft de vraag wanneer en hoe?
Een experiment met een burgertop uit 2018 kreeg geen vervolg tot verdriet van veel betrokkenen.

Aanbevelingen

Het doel van de burgertop, een initiatief van onder meer de PvdA, was om politiek en burger dichter bij elkaar te brengen. Er kwamen enkele duizenden reacties binnen en honderden Limburgers kwamen naar een van de speciale bijeenkomsten. Werkgroepen over energie, industrie en bedrijfsleven of kwaliteit van leven kwamen met talloze aanbevelingen.

Geen vervolg

De top met mondige burgers was een groot succes en had daarna een vervolg moeten krijgen, maar dat bleef door allerlei omstandigheden uit. Onder meer vanwege de corona-crisis en val van het college van GS in het provinciehuis. De toenmalige gouverneur Theo Bovens vindt dat nog steeds jammer. "Ik zie me nog met de koffertjes door het gouvernement lopen met al die ideeën. Maar dat moet je herhalen, dan moet je onderhouden en dat is helaas niet gebeurd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!