Groepje voert actie voor meer vrouwenstraatnamen in gemeente

Bij de entree van het gemeentehuis hangen nu meerdere bordjes met straatnamen, vernoemd naar vrouwen. © Omroep Horst aan de Maas
Een groep Horstenaren is een actie gestart die opkomt voor meer straten die vernoemd worden naar vrouwen. Bij de entree van het gemeentehuis hangen nu meerdere bordjes met straatnamen, vernoemd naar vrouwen.
De actie is een initiatief van onder meer historicus Wim Moorman uit Meterik.

Achthonderd straten

De gemeente Horst aan de Maas telt meer dan achthonderd straten. Daarvan zijn er heel veel naar mannen vernoemd. Daarentegen zijn er nauwelijks naar vrouwen vernoemde straten.

Eén straat

Als je de straten die zijn vernoemd naar vrouwelijke leden van het koningshuis en naar vrouwelijke heiligen niet meeteelt, is er in heel Horst aan de Maas zelfs maar één straat (plein in dit geval) te vinden die naar een vrouw is vernoemd: het Hanna van de Voortplein in Tienray.

Straatnaamwaardige vrouwen

Het groepje inwoners hield de actie door zelfgemaakte straatnaambordjes met daarop namen van in hun ogen straatnaamwaardige vrouwen uit Horst aan de Maas op te hangen voor het gemeentehuis. Die namen variëren van zwemster Marie-Louise Linssen-Vaessen tot politica Riet Greweldinger-Beudeker en van verloskundige G.H.E Weustink tot oud-burgemeester Joke Kersten.

Onderzoek

De namen van de straatnaamwaardige vrouwen zijn slechts een eerste suggestie. Volgens de groep zou verder onderzoek moeten uitwijzen of deze vrouwen inderdaad straatnaamwaardig zijn en welke andere vrouwen mogelijk aan deze lijst kunnen worden toegevoegd.

Balans

De Horstenaren hopen dat hun actie ertoe leidt dat het gemeentebestuur actie onderneemt en alle nieuwe straten in de gemeente net zo lang naar vrouwen gaat vernoemen totdat de balans tussen naar vrouwen en naar mannen vernoemde straten in evenwicht is.