Ernstig verwaarloosde honden weggehaald in Venray

De weggehaalde honden waren vermagerd en hadden huid- en vachtproblemen © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)
Bij een dierenhandelaar in Venray zijn woensdag zes honden weggehaald. De dieren waren vermagerd en hadden darminfecties, ontstoken tandvlees en huid- en vachtproblemen.
Dat laat de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) weten.

Dichtgegroeid oor

In overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en in samenwerking met de politie hebben ze de honden weggehaald bij de handelaar. Eén pup liep rond met een darmverzakking door een spoelworminfectie, een volwassen dier had een vrijwel dichtgegroeid oor door een zwaar verwaarloosde ontsteking. De zes dieren zijn ondergebracht op een geheime opvanglocatie voor verzorging.

Tachtig dieren

Op hetzelfde adres waren ruim tachtig andere dieren, waaronder keeshonden, shiba inus en verschillende soorten poolhonden. Deze dieren hadden op het moment van de inspectie onvoldoende water en voedsel en verbleven op een kale, betonnen vloer. Zij zijn ondergebracht in kennels in een loods. De fokker krijgt nog een kans om de overige tachtig honden beter te verzorgen. Doet zij dat niet, dan volgen er meer sancties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan dan op haar kosten de zaak alsnog op orde brengen.

Sancties

Voor de slechte verzorging en huisvesting van de honden krijgt de fokker door de RVO bestuursrechtelijke lasten opgelegd. Er volgen sancties als de situatie bij de volgende controle door de LID niet verbeterd is.