Strafeis vijftien jaar cel voor vermeende leider drugsbende

Vrouwe Justitia © Istock
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tot vijftien jaar cel geëist tegen elf verdachten die deel uitmaakten van een criminele organisatie die onder meer crystal meth zou hebben geproduceerd. De verdachten komen bijna allemaal uit Noord-Brabant of Limburg.
De vermeende leider van de groep, Peter 'Peerke' S. uit Eersel, hoorde een strafeis van vijftien jaar. Tegen de andere verdachten werd zeven maanden tot tien jaar cel geëist.

Drugshandel

De groep wordt verdacht van de export van 106 kilo cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk, het witwassen van miljoenen euro's en de handel en het bezit van duizenden liters grondstof waarmee synthetische drugs zoals crystal meth kan worden gemaakt. Het OM concludeert op basis van ontsleutelde chatberichten van communicatiedienst Encrochat dat het gaat om een criminele organisatie "die van alle markten thuis was".

Seychellen

Het OM omschrijft de 60-jarige S. als een "beroepscrimineel", die eerder al veroordeeld was tot elf jaar cel voor de export van miljoenen MDMA pillen. Voordat 'Peerke' in februari 2021 weer naar Nederland kwam, verbleef hij op een luxe jacht bij de Seychellen en in de Verenigde Arabische Emiraten. "Simpel gezegd, hij was de baas, ‘de ouwe’ die bepaalde wat er moest gebeuren. Hij stond aan de top met een rechterhand die hij kon inzetten als personal assistent en boekhouder en allerlei af te handelen klussen", aldus het OM.

Angst regeerde

Volgens de officieren van justitie waren de verdachten voortdurend op zoek naar locaties, chemicaliën en hardware, "alsof ze handelden in pakken hagelslag". "Voor het OM is duidelijk dat de angst regeerde in de organisatie, die mensen onder druk zette, angst inboezemde en geweld niet schuwde."
De komende dagen komen de pleidooien van de advocaten van de verdachten aan bod. Op 20 maart wordt nog de zaak tegen een medeverdachte in de zaak behandeld.