Op deze plekken viert Limburg Internationale Vrouwendag

Op 8 maart vindt Internationale Vrouwendag plaats, dit jaar in het thema 'Onbeperkt Leefbaar' © iStock
Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag waar gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. In het hele land worden er evenementen georganiseerd in de geest van deze dag, zo ook in Limburg.
Op deze plekken in de provincie wordt stilgestaan bij de internationale feestdag.

Lezingen

Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad organiseert woensdag een avond over 'Vrouw en Geld' in het Cultuurhuis in Heerlen. Zo wordt er tijdens een forumdiscussie stilgestaan bij onder andere de loonkloof en financiële onafhankelijkheid. Als je graag meer wilt horen over de geschiedenis van de vrouw in Nederland, kan je bij de bibliotheek in Weert terecht. Hier komt Suzanna Jansen vertellen over haar boek 'De omwenteling of de eeuw van de vrouw' en vertelt ze een persoonlijk en meeslepend verhaal over de emancipatie.

Filmvertoningen

In zowel Venlo als Roermond zijn woensdagavond films te bekijken die in het teken staan van vrouwen. 'Women Talking' is in filmtheater De Nieuwe Scene Venlo te bekijken. In de ECI Cultuurfabriek in Roermond is de filmvertoning van 'It's Raining Women' te zien.

Expositie

De expositie 'Dancing for Freedom' van Ans Repkes is tijdens Internationale Vrouwendag gratis te bekijken in Museum Valkenburg. De installatie bestaat uit een honderdtal hangende pumps. De kunstenares daagt vrouwen én mannen uit deze dag rode pumps te dragen, die ze ook achter kunnen laten in het museum om de installatie verder te laten groeien.

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag vindt elk jaar op 8 maart plaats en wordt al sinds 1911 internationaal gevierd en sinds 1912 ook in Nederland. De eerste decennia was de aandacht voor de dag niet altijd even groot, maar vanaf de tweede feministische golf in de jaren zestig is Internationale Vrouwendag volop in de belangstelling komen te staan. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor thema's rondom vrouwenemancipatie, zoals economische zelfstandigheid, werk-zorgverdeling, de loonkloof, seksualiteit en discriminatie. Elk jaar staat de Internationale Vrouwendag in het teken van een thema, wat dit jaar 'Onbeperkt Leefbaar' is.