Landelijke partijen kapen Statenverkiezingen

De tijdelijke vergaderzaal van de Eerste Kamer © ANP
Oud-gouverneur Theo Bovens, die voor het CDA lijsttrekker is voor de Eerste Kamer, vindt het een belediging dat landelijk partijen steeds meer de Statenverkiezingen kapen.
De laatste weken voor de provinciale verkiezingen komen tal van landelijke kopstukken naar Limburg om hier campagne te voeren.

Referendum

Dat doen ze omdat de nieuwe statenleden in ons land eind mei kiezen wie er in de nieuwe Eerste Kamer komt. Enkele rechtse partijen als JA21 en PVV zien de verkiezingen van volgende week daarom als een beloning of afrekening van het kabinet Rutte 4. "Ik denk dat het een referendum wordt over Rutte", zegt Philippe Schyns, provinciaal lijsttrekker van JA21. "We hebben gezien dat Nederland en Limburg aftakelt en dat de mensen daar klaar mee zijn. Dan zijn wij een goed alternatief."
Ook de PVV wil dat de samenstelling van de Eerste Kamer verandert. De partij ziet dat als de snelste manier om het huidige beleid van het kabinet te wijzigen. Partijleider Geert Wilders: "Mijn doel is landelijk om premier Rutte en minister Kaag weg te krijgen. Dat zou geweldig zijn."

Belediging

Oud-gouverneur Theo Bovens noemt dit een belediging voor alle mensen die betrokken zijn bij het provinciebestuur, van ambtenaren tot bestuurders. "Het moet gaan om Limburgse zaken. Onderwerpen als het vliegveld in Beek of de elektrificatie van Maaslijn. Ik hoop dat mensen straks de moeite nemen om te gaan stemmen en dat ze vooral kijken wat er hier in de provincie speelt."