Stijging huizenprijzen viel in Limburg nog mee

De etalage van een makelaar © ANP
De explosieve stijging van de woningprijzen in Nederland, is in Limburg de afgelopen tien jaar nog enigszins binnen de perken gebleven.
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Midden- en Noord-Limburg steeg tussen 2013 en 2022 met iets minder dan 80 procent. Zuid-Limburg zag de prijzen met iets meer dan 82 procent stijgen.
Alleen in de provincie Zeeland (78 procent) en dan vooral Zeeuws-Vlaanderen (67 procent) deden het nog 'slechter', blijkt uit cijfers van het CBS.

Explosief

Nederland kende de afgelopen tien jaar een explosieve prijsstijging op de huizenmarkt. Een Nederlands woonhuis was eind 2022 ongeveer twee keer zo duur als eind 2013. Een huis werd in die tien jaar gemiddeld 95,5 procent duurder. Die prijsstijging was het grootst in de Randstad, en dan vooral de regio's Haarlem en de Zaanstreek waar de prijzen met meer dan 130 procent de pan uit rezen. Aan de randen van Nederland was de prijsstijging een stuk lager.

Daling

Hoewel de huizenprijzen sinds eind 2013 jaar op jaar onafgebroken stegen, is er in de laatste paar maanden juist sprake van een daling. Volgens het CBS daalden de verkoopprijzen in het laatste kwartaal van 2022 juist het hardst in de regio's waar de afgelopen jaren sprake was van de grootste stijging.