Bemiddeling kan helpen bij stakingen streekvervoer

In Heerlen reden tijdens een stakingsdag in september wel nog enkele bussen © L1 (Sjors Abeling)
Werkgeversvereniging VWOV wil graag met de vakbonden om tafel om verder te praten over de cao in het streekvervoer, waarbij een gespreksleider naar eigen zeggen zou kunnen helpen. Op één voorwaarde: de stakingen moeten stoppen.
FNV laat eveneens weten in gesprek te willen met de hulp van een 'verkenner.'

Stakingen

De afgelopen maanden legt het personeel van streekvervoerders als Arriva regelmatig het werk neer uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Ook deze week wordt er gestaakt. VWOV geeft al tijden aan niet meer te kunnen bieden dan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden waarmee personeel er 11 procent op vooruit gaat. Meer geld zou er niet zijn, omdat de marges na de coronacrisis erg klein zijn. De looneis van vakbonden FNV en CNV behelzen daarentegen salarisverhogingen van respectievelijk 16,9 procent voor een jaar en 14 procent voor anderhalf jaar.

Meedenken

Maar beide partijen weten dat er uiteindelijk een cao zal moeten komen. VWOV laat via een woordvoerster nadrukkelijk weten aan een gespreksleider te denken om daarbij te helpen, geen bemiddelaar. "We staan daar zeker voor open." Waarom er niet voor een bemiddelaar wordt gekozen, ligt volgens haar bij het feit dat deze "inhoudelijke standpunten inneemt en vanuit de inhoud meedenkt". "Een procesbegeleider of gespreksleider doet dat niet", aldus de zegsvrouw.

Knelpunten

FNV-bestuurder in het streekvervoer Marijn van der Gaag geeft aan dat FNV eveneens openstaat voor bemiddeling, al spreekt hij zelf liever van een 'verkenner.' "Die kan de knelpunten helpen blootleggen, dat is volgens mij iets waar beide partijen voor openstaan. We hebben niets te verbergen en er zal toch een gesprek op gang moeten komen." Al geeft de bond ook aan niet te zullen stoppen met staken, voordat VWOV met een goed voorstel komt.