Grote behoefte aan nieuwe kraamverzorgsters in Limburg

De kraamzorg heeft in Limburg de handen meer dan vol © Istock
Er is een nijpend tekort aan kraamverzorgsters in Limburg. Kraamzorgcentra hebben steeds vaker te maken met een personeelstekort. Een nieuwe opleiding moet daar verandering in brengen.
Gilde Opleidingen begint in augustus in Geleen met een nieuwe, gespecialiseerde driejarige opleiding tot kraamverzorgende.

Pensioen

Directrice Kirsten Geach-van Kollenburg van Kraamcentrum Echt heeft er dagelijks mee te maken: ze heeft te weinig kraamverzorgsters. En ze is niet de enige, ook andere kraamcentra kampen met een personeelstekort. "De komende jaren wordt het alleen nog maar erger, want een groot deel van de huidige kraamverzorgsters zit tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan", vertelt ze. Ook erkent Geach-van Kollenburg dat de werkdruk is erg hoog is. Kraamverzorgsters moeten vaak bij meerdere gezinnen tegelijk werken en de zorguren verdelen. Ook is het ziekteverzuim erg hoog.

Opleiding

Gilde heeft voor de opleiding de handen in elkaar geslagen met Kraamcentrum Echt, Cicogna, KraamZus, Geboortezorg Limburg en LieV Kraamzorg Limburg. "We kregen ook de signalen dat er een nijpend tekort aan kraamverzorgsters is. Daarom heeft Gilde het initiatief genomen om een nieuwe driejarige opleiding te starten", vertelt docent Simone Meijers. Gilde is het enige ROC in Limburg met een gespecialiseerde kraamopleiding in Limburg.

Specialisatie

Bij de huidige opleiding, Verzorgende IG, komen studenten pas in hun derde jaar in aanraking met kraamzorg. Meijers: "Dat heeft als gevolg dat studenten nu helemaal niet voor deze opleiding kiezen omdat ze in hun eerste twee jaar niet willen werken in de ouderen- en gehandicaptenzorg. En anderzijds ook studenten die wel interesse in de kraamzorg hebben, verliezen we omdat ze gedurende hun studie kiezen voor de ouderen- of gehandicaptenzorg."

Jonge gezin

De nieuwe opleiding staat volledig in het teken van het jonge gezin. Het beroep is al lang niet meer te vergelijken met vroeger. Geach-van Kollenburg: "Het niveau is de laatste jaren enorm omhoog geschroefd. Moeder en baby staan echt centraal. Van een kraamverzorgende wordt verwacht dat ze een stukje psychologie en anatomie kent, maar ook het medische gedeelte is belangrijk: gaat het goed met de moeder, verliest ze niet te veel bloed en hoe doet de baby het?" Meijers vult aan: "Er wordt de laatste jaren steeds meer gevraagd van kraamverzorgsters."

Uitwisseling

De kraamzorgcentra proberen ouders ondanks het personeelstekort zoveel mogelijk te ontzien. Geach-van Kollenburg: "We werken als centra al veel met elkaar samen en wisselen ook personeel uit. Zo proberen we met elkaar op te vangen waar het vastloopt. Voor ouders maakt het uiteindelijk niet uit van welke organisatie de kraamverzorgster komt, als ze maar de juiste zorg krijgen. De pas bevallen moeder staat centraal."

Opnamestop

Toch is er voor de zomer al een opnamestop aangekondigd. Aanstaande moeders die nu nog kraamzorg voor de zomer moeten aanvragen zijn feitelijk al te laat. "We gaan natuurlijk geen mensen in de kou laten staan, maar we moesten wel een signaal afgeven. Samen met de zorgverzekeraars wordt in kaart gebracht om hoeveel mensen het gaat en hoe we deze gezinnen kunnen voorzien van zorg."

Studenten enthousiast maken

Geach-van Kollenburg erkent dat kraamverzorgende een zwaar beroep is, maar vindt het ook ontzettend mooi. Daarom gaan ze samen proberen om nieuwe studenten enthousiast te maken. Meijers: "Vorige week is er een informatieavond geweest met negentien belangstellenden en inmiddels komen de aanmeldingen binnen." In augustus gaat de nieuwe opleiding in Geleen van start, maar Gilde hoopt in de toekomst op meer plekken in Limburg de opleiding aan te kunnen bieden.