Sittardse leerlingen creëren 'weggeeflokaal' op school

Leerlingen van het Trevianum in Sittard in het 'weggeeflokaal' © L1 (Riël Linssen)
Op initiatief van een aantal leerlingen is er op het Trevianum in Sittard een lokaal omgetoverd tot een soort mini-kringloopwinkel. Het weggeeflokaal is een plek waar gevonden voorwerpen en gedoneerde spullen gratis afgehaald kunnen worden voor een tweede leven.
Eén van de initiatiefnemers is de 17-jarige Lina Zeilstra. Ze zit in 6 gymnasium en vindt het tijd worden dat er duurzamer wordt omgegaan met gevonden voorwerpen en dat er een plek komt voor leerlingen met een krappe beurs.

'Tweede leven'

"Je kan hier van alles vinden. Van gebruikte gymschoenen tot rekenmachines en van pennen tot kleding. Dit is een plek waar alles een tweede leven kan krijgen en waar leerlingen die het thuis niet breed hebben, geholpen kunnen worden. Zonder deze plek zouden al deze items, die nog gewoon bruikbaar zijn, in de afvalbak belanden. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Een win-win situatie dus", zegt Zeilstra.

Trots

De Sittardse middelbare school is één van de weinige scholen in Nederland waar leerlingen de mogelijkheid hebben om op zoek te gaan naar tweede hands (school)spullen. En daar zijn ze maar al te trots op. "Het ontroert mij dat er leerlingen zijn die hier überhaupt aan denken en zich op deze manier inzetten voor hun medeleerlingen én het milieu. Dat is niet bepaald vanzelfsprekend. Zeker niet aangezien ze in hun pubertijd zitten", zegt docent Stef Pluijmakers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!