Sittardse moordpoging: rapper komt op vrije voeten

Schietpartij Bradleystraat Sittard, september 2020 © Fer Traugott
De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag besloten dat Vince C. onder voorwaarden naar huis mag. De rapper zat meer dan twee jaar vast, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een moordpoging in Sittard.
De advocate van Vince, Dominique Brouns, vroeg dinsdag opnieuw om schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

Toegeven

Op 12 september 2020 werd Anthy P., voormalig lid van motorclub Bandidos, beschoten in zijn auto. Hij overleefde de schietpartij ternauwernood. Hoofdverdachte Vince C., als rapper bekend onder de naam Vince Keys, heeft in eerder stadium toegegeven dat hij de schoten heeft gelost. Hij handelde naar eigen zeggen uit noodweer.

Lokken

Roermondenaar Anthy P. had die bewuste avond een afspraak met Kevin S. (38) op een parkeerplaats aan de Bradleystraat. Kevin had gevraagd of hij drugs kon kopen. Maar dat bleek een smoes, want hij was in geen velden of wegen te bekennen. Het slachtoffer werd overdonderd door twee mannen op een motor. Een van hen richtte zijn vuurwapen op Anthy P. en loste verschillende schoten.

Zwaargewond

Schutter was de in Geleen opgegroeide Vince C. (37). De motorrijder was zijn kompaan Henrik J. (29) uit Denemarken. Na de liquidatiepoging sloeg het duo op de vlucht. Anthy raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag. Was dit een afrekening in het criminele milieu? Justitie houdt daar wel rekening mee. Vince zou in het verleden deel uitmaken van motorclub Satudarah, net als medeverdachte Henrik.

Getuige

Midden februari is een man in zijn eigen woning in Holtum neergeschoten. Het slachtoffer was getuige in deze zaak. Zelf denkt hij dat het schietincident een mogelijke link heeft met zijn verklaringen in deze Sittardse mislukte liquidatiezaak. Dat wordt nog onderzocht.

September

Kevin S. en de Deen Henrik J. zijn vorig jaar vrijgelaten, maar blijven wel verdachten in deze zaak. In het onderzoek naar de liquidatiepoging van Anthy P. zit niemand meer vast. In september wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft daar vier dagen voor uitgetrokken.