Wat kiest Limburg: economie en toerisme

Wat kiest Limburg: economie en toerisme © Istock
De stikstofcrisis, het woningtekort, het openbaar vervoer en de Limburgse natuur zijn belangrijke onderwerpen waar de nieuwe Provinciale Staten zich na de verkiezingen van 15 maart over moet buigen. Maar wat vindt de Limburgse kiezer belangrijk?
Dankzij meer dan 22.000 Limburgers die de stemhulp van Kieskompas invulden, hebben we een beeld.

Warm hart voor toeristen?

Toeristen zijn belangrijk voor Limburg. Vorig jaar ontving de provincie zo'n 4,3 miljoen gasten in hotels, bungalowparken en op campings. Dat aantal neemt elk jaar toe. Limburg is mede door het heuvelachtige landschap populair bij toeristen uit binnen- en buitenland.
Maar Limburgers ervaren ook overlast door toeristen. En dat weegt niet altijd op tegen de economische pluspunten, blijkt uit de peiling. Een meerderheid van de Limburgers (55 procent) vindt dan ook dat de provincie niet meer toeristen naar Limburg hoeft te halen. Zeker niet als dit tot meer overlast leidt.

Niet ten koste van natuur

Natuur hoeft bovendien niet ten koste te gaan van recreatie, vinden de invullers van het Kieskompas. Het bouwen van nieuwe recreatiewoningen in natuurgebieden kan niet op steun rekenen. Ruim de helft van de mensen is er tegen. Slechts een kwart staat er niet negatief tegenover.

Economie

Werkgelegenheid is wel belangrijk voor de Limburgse kiezer. Ruim 45 procent vindt dat de provincie grote distributiecentra niet hoeft tegen te houden om zich in Limburg te vestigen. De meest milieuvervuilende bedrijven hoeven ook niet uit de provincie te vertrekken, vindt een meerderheid van de invullers van het Kieskompas. Het creëren en behouden van banen is voor de Limburger belangrijker.
Limburgse kiezers vinden daarom ook dat de provincie meer geld moet uitgeven om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.
De gegevens voor deze peiling zijn afkomstig van de online stemhulp van Kieskompas, die sinds twee weken op 1Limburg te vinden is. Ruim 22.000 mensen vulden die al in. Het bovenstaand overzicht is gebaseerd op die gegevens.

Kieskompas

Limburgers die 15 maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).