Wat kiest Limburg: verkeer en openbaar vervoer

Wat kiest Limburg: verkeer en openbaar vervoer © Track 88
De stikstofcrisis, het woningtekort, het openbaar vervoer en de Limburgse natuur zijn belangrijke onderwerpen waar de nieuwe Provinciale Staten zich na de verkiezingen van 15 maart over moet buigen. Maar wat vindt de Limburgse kiezer belangrijk?
Dankzij meer dan 20.000 Limburgers die de stemhulp van Kieskompas invulden, hebben we een beeld.

Meer bussen

Zo vindt ruim twee derde (65 procent) van de deelnemers dat de provincie extra geld moet investeren in het openbaar vervoer. Ook als dat ten koste gaat van het financiële potje voor het autoverkeer. Een belangrijk issue daarbij is het buslijnennetwerk. Ruim 59 procent van de kiezers wil dat er vaker een bus naar kleine dorpen rijdt. Zelfs als daarvoor de provinciale wegenbelasting omhoog zou moeten.

Maar niet gratis

Toch kan gratis streekvervoer voor inwoners met een laag inkomen niet op een meerderheid van de stemmen rekenen. Ruim 35 procent wil niet dat de provincie hier extra geld in steekt en een kleine 16 procent staat hier neutraal in.

Groenere alternatieven

Ook groenere alternatieven voor de auto kunnen rekenen op steun. Zo vindt 55 procent van de mensen dat de provincie extra in moet zetten op het plaatsen van oplaadpalen, om daarmee de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker te maken. Daarnaast mag de provincie van de helft van de mensen ook meer ruimte maken voor fietsers.

Auto minder belangrijk

De mensen die het Kieskompas ingevuld hebben, vinden het niet nodig dat de provincie de komende tijd extra aandacht besteed aan het wegennetwerk. Net iets meer dan de helft van de mensen (52,7 procent) is tegen een uitbreiding van de provinciale wegen met extra rijstroken, zeker als daardoor groenstroken verdwijnen.
De gegevens voor deze peiling zijn afkomstig van de online stemhulp van Kieskompas, die sinds twee weken op 1Limburg te vinden is. Ruim 22.000 mensen vulden die al in. Het bovenstaand overzicht is gebaseerd op die gegevens.

Kieskompas

Limburgers die 15 maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).