CAO-conflict houdt aan: 'Arriva verdient boete'

Afbeelding ter illustratie © L1
Limburgs parlementariër Aleida Berghorst vindt dat vervoerder Arriva verwijtbaar handelt door het cao-conflict in het streekvervoer zo uit de hand te laten lopen. Dat zei ze maandagochtend tijdens een stakingsbijeenkomst in Maastricht.
Het is de tweede van zes actieweken waarin buschauffeurs in totaal 15 dagen het werk neerleggen.

Excuses

Met pijn in het hart, dat wel. "We zouden liever publieksvriendelijk actievoeren door klanten gratis te laten reizen, maar dat is door de rechter onmogelijk gemaakt", zegt buschauffeur en CNV-kaderlid Maurice Gitzinger. "Excuses aan onze reizigers, maar ik hoop dat ze begrijpen dat we niet anders kunnen."

Muurvast

De onderhandelingen met de werkgevers in het streekvervoer zitten muurvast. Marijn van der Gaag is een van de onderhandelaars namens FNV Streekvervoer. Hij benadrukt dat geld niet het grote struikelblok is. "De werkgevers bieden 8 procent en wij zijn met onze eis al flink gezakt naar 10 procent. Dus daar komen we wel uit. Maar het gaat vooral om de gigantisch hoge werkdruk. Het ziekteverzuim ligt al op 20 procent. Een op de vijf is ziek en dat komt met name door de veel te krappe rusttijden, het constante gejaag in die bus."

Politici

Twee provinciale politici zijn maandagochtend aanwezig bij de stakingsbijeenkomst: SP-lijsttrekker Jorge Wolters Gregório en nummer twee van de PvdA-lijst Aleida Berghorst. Zij spreken de stakers toe. Beiden benadrukken dat het de Provincie Limburg is die streekvervoerder Arriva een concessie heeft gegeven en toezicht houdt op hoe de vervoerder presteert. SP-er Wolters Gregório vindt dat de verantwoordelijke gedeputeerde een kwalijke rol speelt.

Niet verschuilen

"We zijn al heel lang bezig om de gedeputeerde erop te wijzen dat hij voor de mensen moet staan, want dat is wat Provinciale Staten wil. Hij moet zich niet verschuilen achter Arriva. En als Arriva niet toekomt met het geld dat de Provincie geeft om extra personeel te regelen, dan moeten we toch eens gaan kijken of een andere vervoerder dat wél kan of dat we het weer helemaal zélf gaan doen zoals dat vroeger ook ging."

Boete

Statenlid Jorge Wolters Gregório spreekt ook zijdelings van een boete. Zijn collega Aleida Berghorst is daar veel stelliger in. "Arriva laat de onderhandelingen helemaal uit de hand lopen en dat is voor mij verwijtbaar handelen. Volgens de regels kan de provincie daarvoor een boete opleggen." Maar tegelijkertijd spreekt ze haar twijfels uit over de concessie die aan Arriva is gegeven. "Misschien moeten we tot de conclusie komen dat de OV-concessie zoals we die hebben onrealistisch goedkoop is en dat dit een oorzaak is van dit conflict."