Jongeren op stap baldadiger: 'Geen uitgaansetiquette'

Nachtclubs en (feest)cafés in Limburg hebben vaker dan vóór de coronacrisis te maken met baldadige en lastige bezoekers. Volgens uitbaters weten veel jongeren tussen de 18 en 22 jaar niet goed wat de regels zijn van het uitgaansleven.
Ze zijn sneller dronken en ook baldadiger dan vóór de coronapandemie, blijkt na een rondgang bij verschillende clubs en cafés in Limburg.
'Meer indrinken'
Zo merken ze bij de Muziekgieterij in Maastricht bijvoorbeeld dat jongeren slechter tegen alcohol kunnen en meer overlast veroorzaken omdat ze dronken zijn. "Het indrinken is in grotere mate aanwezig, dat is gekomen door de pandemie. Ze zijn gewend om eerst thuis te drinken. Daardoor zijn ze ook wat losbandiger. We hebben de afgelopen periode iets meer uitzettingen gehad vanwege dronkenschap", aldus directeur Richard Loomans.
Verbod
Bij café Locomotief in Venlo ziet eigenaar Marc Hesselmans vrijwel hetzelfde. "Ze zijn niet gewend om uit te gaan, waardoor nieuwe sociale dimensies ontstaan. Zeker vorig jaar waren jongeren baldadiger en maakten ze dingen kapot. Ook het drugsgebruik was toegenomen." Toch gaat het volgens Hesselmans het dit jaar alweer een stuk beter dan net na de lockdown. "Het is nu beheersbaarder. We hebben een strikt beleid gehad en meerdere jongeren hebben ook voor drie maanden een verbod gekregen. Vooral mannen."
Heropvoeding
Iets verderop, bij café John Doe, laat eigenaar Kevin Wijmans weten dat 'heropvoeden' al vanaf dag één gebeurt bij de (jonge) bezoekers. "Dat bedoelen we heel positief: er zijn gewoon duidelijke kaders en regels hoe we vinden dat mensen zich moeten gedragen." Qua uitgaansetiquette heeft de zaak echter gaan last van baldadige jongeren. Wel was het publiek vorig jaar merkbaar sneller dronken, stelt Wijmans.
Woede
Bij nachtclub Complex in Maastricht merken ze dat jonge bezoekers ook opgekropte woede in zich hebben. "Wij merken wel dat jongeren de etiquette missen van hoe je je gedraagt. Ze willen nog meer dan normaal feesten en drinken, en worden dan lastiger. Vorig jaar waren er vaker opstootjes bij feestjes waar dat voorheen nooit gebeurde", aldus Luc de Beaumont.
Andere doelgroep
In de Mondial in Beek, een van de grootste nachtclubs in de regio, valt het wel mee wat betreft baldadige jongeren. Volgens René Boonstra richt de club zich op een andere doelgroep dan de meeste uitgaansplekken: "Het genre waarin wij ons begeven, dat wordt waarschijnlijk iets meer gerespecteerd door de bezoeker."
Politie
De politie heeft geen cijfers over jongeren die zich het afgelopen jaar baldadiger hebben gedragen. "Als de kroegeigenaren en de eigenaren van de (nacht)clubs deze tendens waarnemen, dan zal dat zeker zo zijn. Maar als politie komen wij in de regel niet achter de deuren van deze horecagelegenheden. Wat er binnen gebeurt valt onder de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer. Wij komen pas in beeld wanneer de openbare orde op straat verstoord wordt of strafbare feiten worden gepleegd", aldus een woordvoerder.