Een wolf aangereden? Deze stappen moet je ondernemen

Bij Kelpen-Oler is een wolf aangereden op de A2. © via WhatsApp 1Limburg
Afgelopen weekend werd een wolf doodgereden op de A2 bij Kelpen-Oler. Voor het eerst dit jaar in Limburg, maar in Nederland dit jaar alweer de vierde.
Het dier bij Kelpen-Oler is de dertiende doodgereden wolf in Nederland ooit.
Door het groeiende aantal wolven is de verwachting dat dit de komende tijd wel vaker gaat voorkomen. Maar hoe moet je precies handelen als je een wolf aanrijdt? Andy Liebrand, boswachter in Noord-Limburg en werkzaam bij Staatsbosbeheer, geeft in de L1 Nieuwsshow daarop antwoord.

Doorrijden is strafbaar

"Je moet sowieso niet doorrijden. Dat is strafbaar. Je moet direct de politie bellen. Niet de Dierenbescherming, want die zijn niet bedoeld voor dit soort situaties. Vervolgens start bij de politie een protocol: ze komen dan zelf of bellen een faunabeheerder. Onder andere om te kijken of het wel echt om een wolf gaat. Als dat wordt geconstateerd, worden vervolgens verschillende instituten ingelicht die op de hoogte moeten worden gebracht", aldus Liebrand.
Volgens de boswachter is het ook belangrijk om altijd te blijven staan in de buurt waar de aanrijding heeft plaatsgevonden. Zelfs als de aangereden wolf de klap heeft overleefd en wegloopt- of kruipt. Zo kan de politie namelijk snel het dier vinden of gaan zoeken vanuit dat punt. Het dier aanraken mag niet, net als het eigenhandig uit zijn lijden verlossen. Omdat het een wettelijk beschermd dier is, mogen alleen mensen met een vergunning dat doen.

'Steeds vaker aanrijdingen'

Liebrand verwacht dat een aanrijding met een wolf steeds vaker zal voorkomen: "Ook voor de wolf geldt: als er meer zijn, dan zal het ook vaker voorkomen. Dan moeten we ook met z’n allen denken hoe we dat kunnen voorkomen."

Beeld

Wolven in Nederland, een samenwerkingsorganisatie van onder andere Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, laat weten dat het ook raadzaam is om een foto of video te maken. "Wij valideren alle meldingen en voeren onderzoek uit met de partijen waarmee we samenwerken."

Eindstop

Na een dodelijke aanrijding wordt een wolf voor sectie naar Utrecht gebracht. Daar wordt onder andere gekeken naar de doodsoorzaak en naar de gezondheid en afkomst van de wolf. "Er wordt dna-onderzoek gedaan, we kijken welk geslacht het is, waar de wolf vandaan komt, of het parasieten heeft en ga zo maar door", aldus Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. Als laatste stop worden de kadavers gegeven aan natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!