Weer geen treinen in Limburg door staking streekvervoer

Een nagenoeg leeg treinstation van Roermond © L1
Medewerkers in het streekvervoer leggen maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. In Limburg betekent dit dat er geen treinen van Arriva zullen rijden. Ook veel bussen vallen uit.
Het bleek niet haalbaar om met het aantal werkwilligen de dienstregeling te rijden, laat Arriva maandagochtend weten. In alle andere regio's rijden de treinen van Arriva wel.

Vijftien dagen staken

Het gaat om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV oproepen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten.
Woensdag en vrijdag wordt er eveneens gestaakt.

Raadpleeg reisplanner

De impact van de staking op de bussen wordt later in de ochtend bekend. Reizigers moeten gedurende de hele dag rekening houden met de uitval van bussen. Arriva raadt reizigers daarom aan om vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.
De buurtbussen rijden in alle regio's wel.

Meer loon, werkdruk omlaag

De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

Overheid moet ingrijpen

Omdat het cao-conflict maar blijft voortduren, vindt de FNV eigenlijk dat de overheid moet ingrijpen. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zei vrijdag dat werknemers in het streekvervoer mede overwerkt zijn doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt de FNV de overheid medeverantwoordelijk. "We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost", voegde Van der Gaag daaraan toe.